МнВР на Русия: резолюцията на Генералната асамблея на ООН е контрапродуктивна

МнВР на Русия нарече резолюцията на ООН за Украйна контрапродуктивна и призова международната общност да работи за стабилизирането на ситуацията в тази страна, гласи съобщението, публикувано на 28 март в сайта на руското Министерство на външните работи, цитира РИА Новости.
По-рано Генералната асамблея на ООН прие резолюцията с гласуване от мнонзинство, в която референдумът в Крим е назован като незаконен. За приемане на резолюцията са гласували 100 страни, а против 11 държави, въздържали се 58 страни.
Резолюците на Генералната асамблея, за разлика от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН – имат препоръчителен, а не задължаващ за изпълнение характер.
«Контрапродуктивната инициатива чрез резолюцията на Генасамблеята, само ще усложни съдействието в урегулирането на вътрешната криза в Украйна. Призоваваме конструктивно настроените и независимо мислещи участници на международната общност, да насочат усилия за реално съдействие в стабилизирането на обстановката в тази държава и да проявят уважение към резултатите от свободния избор на населението на Крим, което вече изигра своята историческа роля, и да се оспорват тези резултати е безсмислено», се казва в съобщението.
Против въпросната резолюция са гласували страните: Армения, Беларус, Боливия, Куба, КНДР, Никарагуа, Русия, Судан, Сирия, Венецуела и Зимбабве.

Сред въздържалите се страни са: Китай, Индия, Бразилия, Аржентина.

По думите на представителя на Русия в ООН Виталий Чуркин, страните преди гласуването били подложени на силно давление от страна на Запада. Но, въпреки това, «резултатите за нас са добри, и сме достигнали морална и политическа победа», каза в заключение той.