Младостта и талантът огряха сцената на РКИЦ

Руският културно-информационен център вдигна завесата на голямата си зала за годишния концерт на НЧ „Димчо Дебелянов-1860“

Годишният концерт на НЧ „Димчо Дебелянов-1960“ събра в Руския културно-информационен център ценители на изкуството и културата, а възпитаниците на читалището бяха поздравени от настоятелството, преподавателите и от председателя на СБЖ Снежана Тодорова, предаде в. „Дума“. Бе изказана благодарност към ръководството и работещите в РКИЦ за дългогодишното сътрудничество и съвместна дейност.

Радостните изненади започнаха още в началото  с „Валс на цветята“ – танц от балета „Лешникотрошачката“ по музика на Чайковски в изпълнение на студио „Класик“ с балетен педагог Славея Стойчева.

Чаровните водещи Марио Кръстев и Виолета Павлова представиха младите таланти от школата по пиано на дългогодишния музикален педагог Светла Янъкова. Те изненадаха публиката с класическа продукция по музика на Сергей Прокофиев,  Беркович, Фридрих Кулау, Красимир Милетков.

С бурни аплодисменти публиката дари Марио Кръстев за артистичното му изпълнение на „Големи огнени топки“. Носителят на Гран при на руския фестивал „Лейся, песня“ свири на пиано, танцува и пя едновременно.

Публиката не остана безразлична и аплодира  певците от трио „Артвойс“ с вокални педагози Росица Йорданова, Моника Митрева и Златка Кандарджиева. Невръстните изпълнители ескалираха доброто настроение с таланта и закачливите песнички „Мойта малка дъщеря“, „Мария“ и „Латино фиеста“.

И пак малките балерини с „Марш“ от „Лешникотрошачката“ по музика на Чайковски  предизвикаха истинско оживление. Възпитаниците на ТС „Класик“ показаха истинска класа с изпълненията на две вариации „Ноктюрно“ по музика на Шопен и от балета „Спящата красавица“ по музика на Чайковски.

Публиката оцени с аплодисментите си представянето на танца „Принцеси“ от балета „Лебедово езеро“ по музика на Чайковски и „Приятелки“ от „Жизел“ по музика на Адам. Гласовитите певци от НЧ „Димчо Дебелянов-1960“  впечатлиха присъстващите с песните „Либерта“, „Вода“, „Повей, ветре“ и „Милион алых роз“.

Чаровно и вдъхновяващо бе изпълнението на танца „Кармен“ от едноименния балет по музика на Бизе, както и „Турски танц“ от балета „Зорба Гъркът“ по музика Микис Теодоракис. Веднага след това Марио Кръстев изпълни песните „Позови меня“ и „Historia de un amor“, което буквално взриви публиката.

Годишният читалищен концерт завърши с кръшните хора на фолклорен ансамбъл при НЧ „Георги Победоносец“ с ръководителка Даниела Йорданова.

Водещите на празничното събитие поздравиха духовните сподвижници на читалището от РКИЦ с настъпващия празник – Деня на Русия, като им пожелаха светли и радостни дни.

В края на концерта балерините от ТС „Класик“ получиха своите дипломи за вложения труд и любов към танца, направиха много снимки и дариха своя преподавател с цветя. Пожелаха си и щастлива ваканция.