Млади изпълнители превзеха сцената на РКИЦ

Фестивалът за детска песен „Лей се, песен“ събра много талантливи и артистични деца от България, които с радост приеха участието си в голямата зала на РКИЦ в столицата. Инициативата за събитието идва от младежкото обединение „Стремеж“ при Федерацията на съюза на съотечествениците, които заедно с РКИЦ и ръководството на дружество „Руски камерен театър“ се заемат с организацията. Идеята е руската детска песен да се популяризира сред малчуганите в България, да се създават условия за общуване и възможности за съвместни проекти по това направление.

Приветлива и сърдечна, Калина Диханова приветства участниците и подготвя началото на конкурса. Авторитетното жури под председателството на известната певица Раиса Полякова заема местата си. Членове са Боряна Илиева – главен секретар на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, и Светослав Чолаков от младежкото обединение.

Фестивалът се провежда в три възрастови групи за индивидуални изпълнители – първа от 5 до 8 г.; втора от 9 до 12 г.; трета от 13 до 18 г. Участват и колективни изпълнители – хорове и групи. Началото на състезанието бе дадено от водещата Калина Диханова, която подаде микрофона на петгодишния Светозар Василев. В своите изпълнения най-малките дадоха всичко от себе си и показаха творческото си умение. По регламент участниците бяха подготвили по две песни – руска и българска или чуждестранна. Звучаха незабравимите „Чебурашка“, „Крокодил Гена“, „Пусть всегда будет солнце“, „Арлекино“, песни от любими детски и юношески игрални и анимационни руски филми, романтични изпълнения за приятелството и любовта. В конкурсната програма бяха изпълнени песни на световни звезди и класици в поп музиката. Впечатляващи бяха изявите в средната възрастова група от някои столични училища, децата от Хасково, Севлиево, Хисаря.

И този път възпитаниците на НЧ „Димчо Дебелянов-1960“ с вокален педагог Росица Йорданова заинтригуваха присъстващите с интересни изпълнения и артистично поведение. Това бе забелязано и от журито, което връчи награди на младите таланти. Представители и от трите групи получиха отличия за чисто пеене и артистичност. Както и отличия за колективни изпълнители. Преди официалното награждаване директорът на РКИЦ Сергей Смитюшенко поздрави младите артисти, пожела успехи и щастлив път. Заедно с него на сцената излезе и журито. Раиса Полякова благодари на музикалните педагози за труда, на децата и на всички присъстващи за духа и енергията. Присъдени бяха първо, второ и трето място, децата получиха награда и диплома за лауреат на фестивала. Те се сдобиха и с медали за участие, а някои и със статуетка на декоративно микрофонче.

Музикалното събитие в РКИЦ бе допълнено с  интересна международна изложба-конкурс за деца, рисували на тема „Мир без война“, посветена на 70 години от победата над фашизма и края на Втората световна война. Творбите бяха изложени в Мраморната зала.

Източник: в. „Дума“