Младежи в Русия са се посветили на българския фолклор

Българска фолклорна група „Славяночка“ съществува вече няколко години към Държавния руски университет в побратимения на Велико Търново град Твер, съобщи dariknews.bg.

Активно участие в групата вземат около 25 студенти от висшето училище. Десетки български народни песни и танци са разучили младежите, запознали са се и с повечето наши традиционни обичаи. Голяма гордост за „Славяночка“ е спектакълът „Българи от старо време“, който студентите са поставили на български език.

Облечени в народни носии и под звуците на тамбура и тъпан, младежите посрещнаха в Изложбените зали на Твер великотърновската делегация, която преди дни бе на посещение в града по повод 880-та годишнина от неговото създаване. Членовете на делегацията, предвождана от председателя на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков, бяха приятно изненадани от очакващата ги експозиция – илюстрации към български народни приказки, които предстои да излязат и в специален сборник.
Пафти за женските носии подари на „Славяночка“ Николай Ашиков.

През годините съставът многократно е получавал подкрепа от Велико Търново. 9 народни носии е дарила старата столица на групата. 3 автентични 200-годишни костюма пък е занесъл при предишна своя визита Николай Ашиков, закупени със средства на великотърновския „Ротари“ Клуб. Благодарение на Клуба студентската група разполага също с гайда, тамбура и тъпан. Това припомни ръководителката на „Славяночка“ по време на срещата си с гостите от старата столица.

Пред великотърновската делегация руските младежи изпълниха обичани български народни песни, а хорото, което се изви в градските Изложбени зали, нямаше как да остави гостите равнодушни. По време на вълнуващата среща, студентите пресъздадоха на български език лазаровденски обичай, като в него участваше и най-малката почитателка на българското народно творчество – 6-годишната Соня от Твер.