Михаил Горбачов: Диалогът Русия – САЩ е необходим на целия свят

Конструктивното взаимодействие на Русия и САЩ е необходимо на целия свят, който е уморен от напрежение и не иска нова студена война, заяви Михаил Горбачов.

Той призна, че постигането на тази цел ще е трудно.

Бившият съветски президент говори пред РИА Новости по повод първата пряка среща Путин – Тръмп, която предстои днес следобед в Хамбург. Той каза:

„Преди всичко, хубаво е, че тази среща най-сетне ще се състои, за съжаление едва сега. И до днес нашите страни нямат съвместен конструктивен дневен ред. Загубено е много време, трябва да се навакса. Трябва да се възстановява доверието.“

86-годишният руски политик си спомни и за времето, когато той ръководеше свръхсилата СССР:

„На времето собствената администрация на президента Рейгън буквално не го пускаше на срещата в Женева. Но той не се поддаде на натиска. А ние, от своя страна, подходихме към срещата със сериозни конструктивни предложения.“

„Сега е нужен импулс от лидерите, както това стана в Рейкявик през 1986 година – продължи Горбачов. – Трябва всичко да се сложи на масата на преговорите и да се настрои механизъм за взаимодействие. Не по някакви отделни точки, дари и важни, а по всички проблеми“.

Източник: dir.bg