Митрополит Киприан освети реплика на Самарското знаме, изработена по инициатива русофили в Казанлък 

Реплика на Самарското знаме бе осветена от Старозагорския митрополит Киприан и подарена на община Казанлък по време на официалната част на 14-я Национален събор на русофилите край язовир „Копринка“.

Дарението е по повод 140-ата годишнина от освобождението на България от турско робство и има за цел да напомня на младото поколение за героизма и саможертвата на българските опълченци и руски воини в битките, поясни Корнелия Владева от казанлъшката организация на движението.

От името на гражданите на община Казанлък приемам знамето с изключителна чест и достойнство, с много голяма отговорност, защото такива трябва да бъдат делата на русофилите и на всички представляващи националното движение, каза в словото си кметът на общината Галина Стоянова.

Тя изрази своята благодарност към НД „Русофили“ и припомни, че преди седмица на връх Шипка бе отбелязана 140-ата годишнина от Шипченската епопея – заветната битка, в която се решава изходът на Освободителната вона: „Има и друга заветна дата, малко известна, 8 януари 1878 година, когато руските освободители влизат в Казанлък, настаняват се и правят своя щаб в Папазовата къща, където в продължение на два месеца се изработва мирният договор, който по-късно се подписва на 3 март в Сан Стефано. Има места като Шипка, Казанлък, Шейново, Плевен, които са знакови за нашата свобода. 140 години са достатъчни, за да ни обединят в обичта и признателността към един народ, който направи тази свобода възможна.“