Митрополит Иларион за съдбата на сирийските християни

Председателят на Отдела за външните църковни връзки на Московската Патриаршия – Волоколамският митрополит Иларион обсъди съдбата на сирийските християни с представителите на делегацията от Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили в Москва на 3-5 февруари, съобщи РИА Новости.

„Силно ни притеснява радикализмът, който днес взима многочислени човешки жертви, както и отвличането на християните и разрушаването на християнските храмове. Ние виждаме, че на територията на Сирия се случва гонение на християните. Много от тях бяха принудени да напуснат родината си, да изоставят домовете си, а много от тях станаха бежанци в пределите на собствената си държава. В момента се случва огромна хуманитарна катастрофа“, каза митрополит Иларион.

Той отбеляза, че от миналата година до днес все още не се знае местонахождението и съдбата на двамата християнски митрополити  на Сирия – Павел Алепски и Григори Йоан Ибрахим, които бяха отвлечени през април 2013 г. Все още не са освободени и игуменката и монахините от манастира на Св. Текла в Маалюла, който беше окупиран през декември 2013 г.

На срещата присъстваха: Мишел Кило член на Националната коалиция, Салех Дервиш член на Кюрдския национален съвет, Мохамед Фарух Тайфур зам.-председател на НКОРС, бившият председател на Сирийския национален съвет Бурхан Галюн, генералния секретар на НКОРС Бадър Джамус, а също така протойерей Сергей Звонарьов секретарят на ОВЦС и отец Димитрий Сафонов ръководител на сектора за междурелигиозни контакти. Във вторник делегацията се срещна с външния министър на Русия Сергей Лавров и обсъди преговорите в Женева, както и други въпроси.

Напомняме, че на 10 февруари в Женева започва втори рунд на междусирийските преговори. Първите преговори между правителствените делегации и сирийската опозиция приключиха на 31 януари..

error: Съдържанието ни е авторско!