Мистерия на яйце на Фаберже бе разкрита в Санкт Петербург

Автор: Анна Романова, Руски Дневник.

Дълго смятаната за загубена изненада в осмото яйце от Императорската великденска серия на Фаберже бе намерена случайно от учени при подготовката на новия каталог на Британската кралска колекция.

 

Изненадата на това яйце е фигурка на механизиран слон. Това за първи път съобщи публично на научна конференция в Музея на Фаберже в Санкт Петербург старши кураторът на Британската кралска колекция Керълайн де Гито.

Осмото поред яйце от императорската серия „Диамантена мрежа“ е поръчана от Александър III като подарък за съпругата му – императрица Мария Фьодоровна за Великден през 1892 година. Черупката на яйцето е изработена от полупрозрачен камък в ябълково зелен цвят с инкрустирани брилянти. Първоначално яйцето имало поставка от сребро или злато с херувими. Смята се, че те символизирали тримата синове на императорското семейство – Николай, Михаил и Георги.

Известно е също, че в яйцето имало изненада под формата на малък слон с механизъм за навиване. Описанието му е останало в счетоводните книжа на Фаберже и е преведено на английски език. След революцията яйцето е конфискувано, а няколко години по-късно е продадено в чужбина, където попада в няколко частни колекции и остава собственост на семейство Макферин от САЩ. Фигурката-изненада обаче е загубена.

Британските учени нямали доказателство, че намереното слонче е точно от това яйце, затова реставраторите решили да разглобят фигурката.

„Липсваше фрагмент от куличката на слона – споделя де Гито. – Очевидно този фрагмент е паднал заради старостта на метала. Така се появи възможност да надникнем в основата на фигурката. Когато махнахме горната част на кулата, сърцето ми едва не спря: там имаше клеймо на Фаберже! Така намерихме доказателство, че находката е оригинална“.

В същото време все още е загадка как фигурката е попаднала в колекцията на Британската кралска колекция. Според една от версиите тя е придобита от крал Джордж V през 1935 година.

Великденските яйца, които изработва Фаберже, са рядкост на аукционния пазар. Цената им достига $18,5 млн. – именно толкова плати руският колекционер Александър Иванов за „Яйцето на Ротшилд“ през 2007 г. на търг, организиран от Christie’s.