Мирът е възможен, стига да работим всички заедно в тази посока!

Вчера Руският Културно – информационен център бе домакин на едно уникално по рода си културно събитие – киномаратон на 3 късометражни филма на изгряващия режисьор Юсеф Ал-Ахмед съпроводени с авторската фотоизложба на журналистката  Оля Ал-Ахмед. В тази знаменателна вечер майка и син успяха да обединят живия образ на екрана със статичния – този, който зрителите видяха във фотоизложбата във фоайето. Кадрите, които са заснети са истински, автентични и реални, това, което наистина се случва и е част от ежедневието на хората, засегнати от най-омразното деяние на този свят – Войната!

В препълнената зала присъстваха представители на дипломатическите мисии на Армения, Русия, Сърбия, Куба, Ирак, Судан и др., както и Посланиците на Ливан, Палестнина и Сирия.  В залата придаваха тежест с присъствието си видни български журналисти, като Георги Милков, Диляна Гайтанджиева, Любомир Михайлов – Стандарт, Владислав Пунчев-Стандарт, също така и известни български актьори, конрежисьори, писатели и поети, художници, многобройни почитатели на киноизкуството и привърженици на Мира. „Тази вечер сме се събрали тук, в тази зала за общата кауза – каузата на Мира по света!”- с тези думи водещата даде старт на събитието. „Почит, благодарност и поклон пред трите основни държави, причини за днешната вечер – България – нашата Родина , любима и родна земя, Великата Русия – най-големият миротворец, могъща , силна, вярваща… … и Великомъченицата – Сирия, люлката на човешката цивилизация, но обляна в кръв, молеща за милост, справедливост и Мир!” Химните на България и Русия с развяващите се знамена на видео стената вдигнаха залата на крак. Оля Ал-Ахмед, която е повече известна като журналист и преводач,вчера за пореден път се изяви като водеща, актриса и поет на сцената. Прозвучаха нейни авторски стихотворения с музикален съпровод, а с артистичното им изпълнение поезията буквално оживяваше съдейки по бурните аплодисменти на многобройната публика. Поздравителни слова произнесоха Директора на Руският Културно информационен център г-н Виктор Боженов, който награди с почетни Дипломи творческото семейство. „Пред нас са майка и син – творци в истинският смисъл на тази дума. Хора, с твърда гражданска позиция която умело я изразяват чрез своето изкуство!”-каза г-н Боженов. Поздравително слово произнесе и Директора на Българо-Арабският културен център г-н Джорж Риаши, връчвайки награда на младият режисьор – спецално изработен буклет – стъклена звезда, с послание да изгрява все по ярко на сцената на искуството и на екрана. След поетичните  послания за Мир, вечерта премина по моста на словото към киното. Бяха прожектирани три късометражни игрални филма на режисьора Юсеф Ал-Ахмед.

Нека използваме мастило, а не проливаме кръв!“ ( Let us use ink, not spill blood )- 2012г. /Заснет в гр. София/

В този късометражен филм е изобразена раздялата на сирийския народ, покрай конфликта продължаващ вече три години. Във филма младеж подкрепящ властите на страната, и младеж подкрепящ опозицията, застават лице в лице, и са длъжни да се примирят с отличията си, въпреки болката която изпитват.

Филмът „Аз- сириецът“ ( I The Syrian) заснет през 2013 г. в гр. София-

Разказва за обикновенен сирийски гражданин се връща в дома си от пазара, носейки продукти, когато на пътя му се опълчва въоръжен ислямист от терористичната групировка Ал-Нусра или ИДИЛ, който започва да разпитва гражданина каква религия той изповядва,и към коя секта се самоопределя.

Филмът е направен с цел да се привлече вниманието на зрителите към ужасната  вражда на религиозна основа която терористите, се опитват да запалят между сирийския народ , с цел той да бъде разделен напълно.

Филмът «Заедно сме силни» 2014 г. , е направен в подкрепа на държавите, обединили се против агресията и терора по целия свят. Филмът е заснет на «Камбаните» в гр. София, което символизира желанието на хората в най-скоро време да настипи МИР по света. В главната роля на последните два филма е шампионът на България Насър Ал-Ахмед, когото публиката познава от филмите «Под прикритие» и «Фамилията».

Фотоизожбата е направена в различните бежански лагери в България. Кадрите са заснети от лагерите в Харманли, Военна Рампа, Враждебна и по границата в рамките на 2012 – 2014 година. Иновацията  обаче е, че авторката заснемайки кадрите взима над 100 интервюта в оригинал на арабски с присъстващите и най-важните фрагменти от изказванията на хората са вградени във фотосите. С това авторката ни показва една истина, облечена в образ –  „Бежанците – Истината : защо? От кого и накъде”. Във втората изложба „ Сирия – днес и вчера” виждаме каква красива е била Сирия и в какво са я превърнали ислямистите. Резултата от всичко са бежанците, но дали всички те с „бежанци” или сред тях ще видим радикалните елементи, които се възползваха от ситуцията, това показва авторката в изразителните фотоси.

Най-голямата изненада на вечерта бе появяването на сцената на популярният български изпълнител Коцето Калки, който буквално запали залата с позитивно настроение изпявайки  химна на мира –  “ WE ARE THE  WORLD”. Към него се присъединиха авторите на вечерта Юсеф Ал-Ахмед и Оля Ал-Ахмед, а впечатлената публика им пригласяше от препълнената зала.