Мирът в Донбас се пука по шевовете

Мирните усилия на европейските лидери и Русия са в голяма опасност, поради нежеланието на Киев да оттегли тежката военна техника. Това заяви вице-говорителят на Народния съвет на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин, предаде РИА Новости.

Днес представителят на специалната операция на силовите структури Андрей Лисенко беше казал, че украинската страна още не е готова да изтегля техниката си от разделителната линия в Донбас. Но площадките вече са подготвени, каза по-рано Лисенко. Той съобщи, че като цяло положението в региона върви към стабилизиране, интензивността на боевете намаля, но те не спират в района на Дебалцево.

„На свой ред ние сме готови за взаимно оттегляне на техниката, както е фиксирано от Комплекса мерки за изпълнение на минските споразумения“ – каза Пушилин.

Украинската страна засега не е готова за оттегляне на тежките оръжия от разделителната линия в Донбас, но площадките вече са подготвени, каза представителят на специалната операция на силовите структури Андрей Лисенко.

От неделя в югоизточна Украйна влезе в сила режимът за прекратяване на огъня. Примирието е предвидено от подписания на 12 февруари в Минск документ с комплекс мерки за изпълнение на договореностите. Той предполага в това число оттегляне на тежките оръжия и създаване на зона за безопасност.

Боевете край Дебалцево остават основна пречка за трайно спиране на огъня в Украйна, резюмира „Ведомости“.

Щом Киев не признава, че негови войски са обкръжени в Дебалцево, значи няма и да ги изтегли, отбелязва украинският политолог Дмитро Понамарчук. Ако властите не успеят сами да се справят с положението в района, „ще го направим, когато получим смъртоносни оръжия от Запада – всички го очакват“, казва експертът.

Според източник от руското министерство на отбраната, ако обкръжените се предадат или загинат, Киев просто ще обвини за жертвите опълченците, при все че те предлагат да пуснат обкръжените украински военни, макар и без оръжие.