Мирните преговори в Минск не доведоха до споразумение

Преговорите на Контактната група, продължили близо четири часа, включваща представители на Киев, Москва, ОССЕ и бунтовниците, приключиха без договореност между враждуващите страни за спирането на огъня.

Провелите се вчера мирни преговори между Киев и проруските бунтовници, приключиха без каквото и да било споразумение, заяви пратеникът на украинското правителство, бившият президент Леонид Кучма, цитиран от AFP. „Консултациите в Минск са провал“, каза Кучма пред агенция Интерфакс-Украйна.

Представителите на опълченците, Денис Пушилин пред руската агенция РИА каза, че те са готови за диалог, но не и за ултиматуми от страна на Киев, докато властите обстрелват градове в Донбас.

Украйна се обявява срещу сегашната линия на разграничаване и настоява за линията от 19 септември, заяви Денис Пушилин, цитиран от ТАСС. „Сега обаче тази линия се е променила. И нямаме право да доближаваме тази линия до населените места“, обясни той след преговорите.

От тази линия зависи на каква дълбочина ще бъдат изтеглени тежките въоръжения. ДНР се опасява, че линията от 19 септември ще позволи на Киев да обстрелва в бъдеще населените места.