Миньори от Донецк обявиха стачка с искане към Киев да прекрати силовата операция в Източна Украйна

Донецки миньори обявиха стачка с искане към Киев да прекрати силовата операция в източната част на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Жителите на региона са потресени от варварството и жестокостта на Националната гвардия, която употреби изтребители и хеликоптери при опитите да върне контрола върху летището в Донецк.

Когато ранените опълченци били изнасяни от летището с камион, обозначен с червен кръст, наемниците от Националната гвардия открили огън по тях. Според информация на петербургската телевизия „Пятый канал”, в резултат на обстрела на камиона са загинали най-малко 24 души. „Камионът бе обстрелян от гранатомет. Загинаха всички, които се намираха в него. Аз преброих 24 човека. Опитаха се да окажат помощ на един от тях, но той издъхна”, разказа кореспондент на руската телевизия, очевидец на случилото се.

Има жертви и сред мирното население: четирима са загинали, а 12 са били ранени, като сред тях и едно дете.

По същото време в съседен Славянск загинаха четирима души в резултат на артилерийския обстрел на жилищен квартал в града.

В същия ден на атаката на Националната гвардия бе подложен и град Мариупол. Наемници от отряда „Азов” начело с лидера на радикалната партия Олег Ляшко опитаха да щурмуват щаба на Донецката народна република. Атаката бе отбита, но трима от опълченците са ранени.

Според наблюдатели, атаката на Ляшко, който зае трето място на президентските избори в неделя, съвсем не е случайна. Той се опитва да докаже своето влияние, за да заеме място в новото разпределение на политическите сили след изборите. Същото прави и лидерът на ултранационалистическия „Десен сектор” Дмитрий Ярош.