Министър Петкова и руският посланик обсъдиха сътрудничеството в енергетиката

Министър Петкова и руският посланик обсъдиха сътрудничеството в енергетиката

Публикувано от:

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с посланика на Русия Анатолий Макаров, съобщиха от министерството. Обсъдено е било задълбочаването на двустранните отношения, по-специално в сферата на енергетиката, пише в. 24 часа

През есента на тази година предстои шестнадесетото заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Председател от българска страна ще бъде енергийният министър Теменужка Петкова. В рамките на ресорните съвместни работни групи преди това ще бъдат обсъдени всички теми от взаимен интерес и за двете страни. По думите на министър Петкова провеждането на заседание на Междуправителствената българо-руска комисия ще предостави нови възможности за развитие на двустранните отношения.

Посланик Макаров и министър Петкова са дискутирали и бъдещето на проекта за изграждане на АЕЦ “Белене”. Петкова е информирала, че до края на септември се очаква Българската академия на науките да изработи технико-икономически и правен анализ във връзка с необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност у нас. Министър Петкова е благодарила за отправената покана за IX-я Международен форум “Атомекспо”, Москва, на който биха могли да се обсъдят по-нататъшните отношения между България и Русия в сферата на ядрената енергетика. Дискутирано е било и двустранното сътрудничество между страните, свързано с доставките и транзита на природен газ.