Министърът на информацията на Сирия: Турция е свалила руския самолет в отговор на унищожаването на стотици цистерни, превозващи петрол от Сирия в Турция

Турски изтребители F-16 свалиха руски самолет в отговор на унищожаването на стотици цистерни с петрол, които бойци от терористичната групировка „Ислямска държава“ изпратили от Сирия в Турция. Целият петрол се е изкупувал от петролната компания  на сина на турския президент Реджеп Ердоган, съобщи в интервю пред РИА Новости сирийският министър на информацията Омран аз Зуби.

„Целият петрол се е доставял на компания, собственост на сина на Реджеп Ердоган. Във връзка с това Турция започна да нервничи, когато Русия започна да нанася удари по инфраструктурата на ИД и унищожи вече над 500 цистерни с петрол. Това силно опъна нервите на Ердоган и компанията му. Камионите превозват не само нефт, а и пшеница и исторически ценности“, заяви министърът.

Коментирайки версията на Анкара, че е свалила руския Су-24 заради нарушаването на въздушното пространство на страната, Аз Зоуби заяви: „Фактът, че самолетът е бил нападнат в сирийското въздушно пространство без предупреждение, както съобщи спасеният руски пилот, потвърждава за пореден път, че Турция лъже. Първо те казаха, че се отправили 10 предупреждения, после съобщиха, че самолетът се е намирал над територията на Турция 17 секунди. Невъзможно е да бъдат изпратени 10 предупреждения за 17 секунди – това е технически невъзможно“.