Министерството на отбраната на РФ ще получи „самолет на Страшния съд“ от второ поколение

Държавните изпитания на въздушния команден пункт за стратегическо управление от второ поколение, създаден на базата на Ил-80, бяха успешно завършени в Русия и до края на годината комплексът ще бъде предаден на министерството на отбраната на РФ, съобщи във вторник „Обединената приборостроителна корпорация“ (ОПК, влизаща в състава на „Ростех“), предаде РИА Новости.

Освен в Русия, такава техника има само в САЩ – там аналогичният комплекс е наречен „самолет на Страшния съд“. Въздушният пункт за стратегическо управление е предназначен за  използване в условията на оперативно разгръщане на войски, липса на наземна инфраструктура, както и в случай, че наземните пунктове за управление и линии за връзка излязат от строя.

„Това е уникален по своите характеристики комплекс, осигуряващ стратегическото управление на всички видове и родове войски“, се казва в релийза на ОПК.

От корпорацията посочиха, че новото поколение въздушни командни пунктове се отличава с повишена функционалност, надеждност, подобрени габаритни характеристики и по-ниско енергопотребление.

„Конструкцията на Ил-80 позволява на борда на самолета да се намират командният състав на руската армия, както и оперативна група офицери от генералния щаб и специалисти от техническа група, отговаряща за работата на спецоборудването на самолета. Техническите характеристики на комплекса позволяват осъществяване на управлението на сухопътните войски, Военноморския флот, Въздушно-космическите сили, Ракетните войски със специално предназначение“, съобщиха още от корпорацията.

ОПК вече е пристъпила към разработването на въздушен пункт за стратегическо управление от трето поколение.