Министерството на отбраната на Русия: завръщане на далечни брегове

Министерството на отбраната на Русия планира да разшири руското военно присъствие в редица региони на света, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Водят се преговори за създаване на военни бази в държави на Юго-Източна Азия и Централна Америка.

Сега се провеждат преговори с редица страни, в частност, с Виетнам, Куба, Венецуела, Никарагуа, Сейшелските острови, заяви тези дни министърът на отбраната Сергей Шойгу. Наистина, трябва да се уточни, че не става дума за създаване в далечната чужбина на военни бази в тяхното стандартно разбиране. Военното ведомство на Русия повече е заинтересовано от наличието на пунктове за осигуряване на нашия военно-морски флот и далечната авиация в отдалечени райони, заяви военният експерт Виктор Литовкин:

– Днес руски кораби и подводници се намират в Световния океан – в Атлантика, н Индийски и Тихи океан. В Средиземно море те провеждат операция по охрана на извозването на сирийско химическо оръжие. В Аденския залив те се борят срещу пиратите. Практически над целия свят летят самолети на далечната авиация. Те трябва някъде да се заредят с гориво. Корабите също трябва да попълнят записите с вода, гориво, а екипажите да починат. Не само Русия иска да има бази в чужбина. САЩ имат около 80 бази, където държат цели контингенти от въоръжени сили. Ние нямаме намерение да разполагаме големи контингенти далеч извън границите на Русия.

От наличието на големи войнски контингенти на Русия на далечните граници днес няма както политическа целесъобразност, така и икономическо обосноваване. От друга страна, разполагането в различни точки на Световния океан на бази за материално-техническо осигуряване може да повиши ефективността на международното сътрудничество на нашата страна в борбата с пиратството, смята експертът Константин Богданов:

– Договори с група страни за използване на възможностите на тяхната пристанищна инфраструктура за влизане и дозареждане на наши кораби действително могат да улеснят маневрите на силите между руските бази на територията на Русия и тяхното разположение в райони за решаване на задачи по борбата с пиратството, в частност, в района на Африканския рог. Ако Сингапур и Сейшелските острови ни предоставят такава възможност, това ще опрости планирането на операции по прехвърляне на сили на Тихоокеанския флот.

От гледна точка на експертите, днес най-перспективно е връщането на руските военни на виетнамската база Камран. През ноември миналата година президентите на Русия и Виетнам вече подписаха споразумение за създаване там на съвместен пункт за обслужване и ремонт на подводници. Освен това, в Камран действа международно летище, което при необходимост може да приема самолети на руските ВВС, в това число и на далечната авиация.