Министерството на отбраната на Русия ще продължи да кани западни медии на своите учения

Русия няма нужда от съветите на Запада относно това кой може и трябва да отразява провежданите от руската армия учения. Така говорителят на ведомството генерал Игор Конашенков коментира изказването на командващия на сухопътните войски на САЩ в Европа Бен Ходжис за необходимостта на продстоящите стратегически маневри „Запад-2017“ да бъдат поканени журналисти, пише печатният орган на Кремъл „Российская газета“, цитирано от ИА Фокус.
Руският генерал припомни, че през последните пет години едва ли може да се намери заинтересован журналист или медия в Русия, които не са били поканени на провежданите учения.
„Не е необходимо да ни съветват да каним средствата за масова информация на военните учения – ние и без това го правим всяка година и ще продължим да го правим и занапред“, отбеляза Конашенков. „Освен това, от началото на антитерористичната операция на Русия в Сирия, Министерството на отбраната организира само за чуждестранните журналисти над 10 престура, в хода на които те имаха възможност свободно да общуват с местното население и военнослужещите.
Говорителят напомни и че само последните стратегически учения „Кавказ-2016“ са били отразени от над 110 чуждестранни журналисти.
„Генерал [Бен] Ходжис би следвало, преди да ни призовава към откритост, да си спомни дали поне веднъж е канил руски медии на ученията на американските сили в Европа“, заключи Конашенков.