Министерството на отбраната на Русия: Държавният департамент и Пентагона живеят в свят на мечти и приключения

Властите в САЩ, за разлика от своите украински колеги, все още говорят за присъствието на руски войски в Донбас и се опитват да дестабилизират обстановката в региона. Това заяви официалният представител ва руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

„Всичко, което ни остава е твърдо да следваме безсмъртния завет на Михаил Юриевич Лермонтов: „Да засрамиш лъжец, да се присмееш над глупак и да спориш с жена е все едно да гребеш вода със сито: избави ни от всички три, Боже!“, каза Конашенков.

Той отбеляза, че руската страна вече е престанала да се учудва „дори и от най-невероятните обвинения, идващи през последните две седмици от представителите на Държавния департамент на САЩ и Пентагона относно участието на подразделения на руските войски в гражданската война в Украйна“.

„Началникът на украинския Генерален щаб Виктор Муженко не ги вижда там. ОССЕ не ги вижда. Западните журналисти, работещи в ДНР и ЛНР също не ги виждат. А Вашингтон вижда всичко… Не могат да обяснят как, или поне къде, са видели подразделения на руските въоръжени сили в Украйна нито генерал Брийдлав или Ходжис, нито помощникът на държавния секретар Нюланд. Но упорито призовават всички да не се съмняват в това, като в песента „Момчета, просто трябва да вярваме в чудеса“, добави Конашенков.

Според него, такива изказвания обикновено се появяват веднага щом обстановката в Донбас започне да се стабилизира.

„Честно казано, трудно е да се избяга от впечатлението, че представителите на Държавния департамент и Пентагона всъщност обитават някакъв друг, известен само на тях самите свят на мечти и приключения, като планетата Пандора. Наистина, дори и в такъв случай остава неясно, с кого ние през цялото това време се опитваме да провеждаме диалог за ситуацията в Украйна – с реални същества или с вашингтонски аватари“, каза още той.

Във вторник помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд отново обвини Русия в доставяне на тежко въоръжение на опълченците в Донбас.