Министерството на отбраната на Русия скоро ще получи първия сериен транспортен самолет Ил-476

Първият от 39-те транспортни самолети Ил-76МД-90А за министерството на отбраната на Русия ще бъде предаден през тази есен, съобщи представител на завод „Авиастар“ в град Уляновск, където се произвеждат тези машини.

Тежкият военнотранспортен самолет Ил-76МД-90А, или както още го наричат Ил-476, може да превозва до 50 тона товари при далечина на полета до 6000 километра. На вътрешния пазар той се търси от такива структури, като министерството на отбраната, министерството на извънредните ситуации и МВР. Ил-476 е дълбоко модернизиран вариант на добре известния военнотранспортен самолет Ил-76.
Първите самолети от тази серия бяха произведени през 80-те години на миналия век. За почти 30 години тази техника съществено напредна, казва военният експерт Виктор Литовкин:
– Ил-476 има нов пилотажно-навигационен комплекс, построен върху нова база, с нова електронно-изчислителна програма. Променена е и системата за автоматично управление на самолета. Самолетът има нов двигател ПС-90 и е способен да поема на борда повече десантници и товари, отколкото предишният вариант.
Машината има съвременна стъклена кабина, внесени са промени в конструкцията на шасито и крилата. Това ще позволи тя да се експлоатира дори от неподготвени летища. Новият двигател увеличи с 25% далечината на полета, с 15% товароподемността, съкрати разхода на гориво. Повишен интерес към този самолет проявява министерството на отбраната, което е напълно обяснимо, продължава Виктор Литовкин:
– Военнотранспортните самолети са нужни за прехвърляне на личен състав и бойна техника. Днес нямаме възможност на всеки участък на границата да държим пълноценен военен контингент, способен да отрази една многодневна агресия на вероятния противник. И затова Въоръжените сили следва да имат висока мобилност за прехвърляне на войски от една част на страната в друга.
Имайки предвид големите размери на страната, армията се нуждае от много такива транспортни средства. Първите два серийни Ил-476 ще дойдат в армията в края текущата година. Самолетът изцяло отговаря на изискванията на Международната организация за гражданска авиация и евроконтрола, и затова отлично става за полети и на международни въздушни линии. Той има нов комплекс за отбрана, който ще го защитава от зенитни ракети на противника. Имайки предвид посочените качества, Ил-476 ще може дълги години да изпълнява задачи именно на един военнотранспортен самолет. Експертите високо оценяват износния му потенциал, защото Ил-476 има големи възможности за модернизиране и запас от здравина. Сред потенциалните поръчители са Китай, Индия, Алжир, Венецуела, страни на Близкия Изток. Не се изключва, че ще го купуват и онези страни на Северноатлантическия алианс, които по-рано влизаха във Варшавския договор.