Министерството на отбраната на ДНР: Обстрелът на покрайнините на Донецк от украинските военни продължи няколко часа

В понеделник украинските военни извършвали обстрел, който продължил няколко часа в покрайнините на Донецк, предаде РИА Новости, позовавайки се на представител на министерството на отбраната на Донецката народна република.

По-рано бе обявено, че украинските сили са започнали минометен обстрел в района на центъра на „Волво“ в покрайнините на Донецк.

„В момента продължава обстрелът на покрайнините на Донецк. Под огъня на военните е районът на летището и селището Старомихайловка. Обстрелът се извършва включително и от минохвъргачки с калибър 82 милиметра“, съобщи събеседникът на агенцията.

По данни на ведомството, информация за възможните разрушения и попадения на снаряди в жилищните квартали засега не е постъпила.

През април миналата година украинските власти започнаха военна операция срещу републиките ЛНР и ДНР. По последни данни на ООН, жертвите на конфликта са над 8 хил. души. Въпросът за разрешаването на ситуацията в Донбас се обсъжда в това число и в хода на срещите в Минск на контактната група, която от септември миналата година е приела вече три документа, регламентиращи стъпките за деескалация на конфликта.

От 1 септември в Донбас встъпи в сила поредното примирие. В края на септември бе подписано споразумение за оттегляне на оръжието с калибър под 100 милиметра и танковете от линията на съприкосновение. Този процес приключи на 12 ноември.