Министерството на културата на РФ и РВИО подкрепят акцията «Георгиевската лентичка»

Министерството на културата на РФ и Руското военно-историческо общество (РВИО) подкрепят акцията „Георгиевская ленточка“, съобщил в четвъртък на прес-конференция  министърът на културата на РФ Владимир Мединский.

Тази година в рамките на акцията „Георгиевска лентичка”, предприета от РИА Новости през 2005 година и подета от МИА МИА „Россия сегодня”, известните на целия свят с черно-оранжеви ивици лентички ще бъдат отправени в Космоса, представени на военните кинофестивали и фотоизложбите, във флашмобите и фестивалите. Акцията ще подкрепят над 100 СМИ по целия свят.

„…Става въпрос не за политика, а за това, че „георгиевските цветове” винаги са били съставна част от нашата история, от нашия културен код и по същество това са нашите истински ценности. Това са цветове, под които хората са отивали на бой за родината”, – казва Мединский.

Според него, ведомството планира да открие паметник на полковия свещеник, който е извършил подвиг през 1812 година в боя край Малоярославец.

„Когато убиват командира на полка, свещеникът с кръст в ръце повел войниците в атака. Това е бил първият случай когато Георгиевският кръст за храброст е връчен на свещеник „, — казва министърът на културата…

Едно семейство

„Ако видите на улицата човек с Георгиевска лентичка, това означава, че можете да му се доверите. Тази лента удължава радиуса на доверието в нашето общество”, — заявява генералният директор на МИА „Россия сегодня“.

Кисельов отбелязва, че му се иска, „тази лентичка да означава голямо семейство”.

„Днес има лента в Космоса, на Далечния Изток, в различни страни на света, в Крим. В този символ няма никаква агресия. Има само защита и преданост към идеалите на поколения хора, които са направили нашата Русия такава прекрасна и огромна страна”, – подчертал той

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/Minkul%27tury-i-RVIO-podderzhat-aktsiyu-Georgievskaya-lentochka-15034

error: Съдържанието ни е авторско!