Министерството на енергетиката на РФ: Проектът „Южен поток“ си остава спрян

Статутът на проекта за газопровода „Южен поток“ остава без промяна, той е спрян. Това заяви представител на руското министерство на енергетиката, цитиран от ТАСС.

“Статутът му остава без промяна, проектът е спрян“, заяви представителят на министерството.

По-рано български медии съобщиха, че работата по проекта „Южен поток“ ще бъде възстановена в близките няколко седмици. Според вестник „Стандарт“, „подобен род сигнали от Русия е получил българският премиер Бойко Борисов“. Изданието отбелязва, че проектът за строителство на газопровода, най-вероятно, ще стане една от точките в дневния ред на заседанието на руско-българската междуправителствена комисия по търговско-икономическо и научно сътрудничество, което ще се проведе в края на януари в София след 5-годишно прекъсване.

На 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин съобщи, че в днешните условия Русия няма да реализира проекта „Южен поток“, припомня ТАСС. На свой ред ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер отбеляза, че проектът вече не е актуален.

През декември 2014 г. италианската Saipem, влизаща в групата Eni – италианския партньор на „Газпром“ получи уведомление за прекратяването на проекта „Южен поток“.

Проектът за газопровода на стойност 15,5 млрд. евро бе планиран за доставка в Европа на 67 милиарда кубични метра газ годишно.