Мина с изкуствен интелект ще разпознава, дали хората са въоръжени

Автор: Татяна Русакова.

Най-новата мина, постъпваща на въоръжение в руската армия, ще може да отличава войника от цивилния.

В скоро време в руските войски ще се появи умната противопехотна осколъчна мина „Медальон“. Миналата седмица новата разработка бе демонстрирана на журналистите от нейните създатели от Научно изследователския инженерен институт. Според думите им „Медальон“ притежава голяма разрушителна сила, но не е опасна за мирното население.

Принципът на действие

Принципът на действие на най-новата мина, която наскоро премина изпитания, се основава на изкуствения интелект.

„Имаме аналози на базовите матрични кристали, в тях ние монтираме до пет-шест интегрални схеми – съобщи за журналистите генералният директор на „НИИИ“ АД Игор Смирнов. – Това е един от елементите на изкуствения интелект. И никакви вносни компоненти“.

Поставено на каквато и да е повърхност, от открит път до горска пътека, смъртоносното устройство „спи“, като в същото време сканира обстановката наоколо. Мината не се задейства с разширения, затова тя е незабележима за човека. При това мината благодарение на специалните си датчици усеща човека много преди той да се доближи до нея.

Веднага след като класифицира за себе си вида на целта и разбере, че в радиуса на поражението ѝ се намира въоръжен човек, тя се събужда и се привежда в бойно състояние: или се взривява, поразявайки противника, или се самоликвидира при опит тя да бъде деактивирана.

Създателите на мината твърдят, че ако човек не е въоръжен, боеприпасът няма да се взриви. Именно в тази избирателна функция се състои нейното предимство. За мирното население, което при военни конфликти е най-честата жертва на поставените мини, „Медальон“ с неговия изкуствен интелект е абсолютно безопасен.

Представителите на Научно-изследователския инженерен институт съобщават, че в момента нито една армия по света не притежава такава противопехотна осколъчна мина с безконтактни датчици.
Или поне в базите данни със свободен достъп няма сведения за това, че някой друг притежава безконтактни датчици за цели.

Бойната част

За бойна част на противопехотна мина от ново поколение служи поразяващ елемент във формата на диск, който при взривяване се раздробява на множество летящи и въртящи се в полета си части. Благодарение на тях мината притежава голяма зона на поразяване, при това според думите на представителя на „НИИИ“ АД Михаил Жуков ориентиращото устройство, заложено в мината, позволява „при поставяне корпусът да бъде ориентиран на терен така, че да се осигури потока от осколки само в направление на вероятното разположение на противника. Нито едно парче не лети към земята или нагоре: всички само хоризонтално“.

Устройствата, реагиращи непосредствено на човек, са използвани от съветските войски още в Афганистан. Предшественикът на „Медальон“ – системата „Охота“, не позволяваше мините да бъдат разминирани, а муджахидините в стремежа си да излъжат мините от този тип, първо изкарваха в полето добитък. „Охота“ реагираше само на човешки стъпки. Както заяви началник отдела в „НИИИ“ АД Андрей Попов, в сравнение с предишните устройства „Медальон“ е станал по-технологичен.

Използването на високите технологии направи мините от „бомба в консервна кутия“, както много хора ги наричат, сравнително „хуманно“ оръжие. Всички руски мини отговарят на изискванията на конвенцията за забрана на противопехотните мини. Тя не е подписана от Русия, но страната изпълнява практически всички основни текстове в конвенцията. Това се отнася и до използването на дистанционна система в инженерните боеприпаси: няколко часа след като бъдат поставени, те се самовзривяват или се деактивират.

 

Източник: Руски Дневник.