Милош Земан смъмри „украинистите“ за възхвалата на Степан Бандера

Милош Земан смъмри „украинистите“ за възхвалата на Степан Бандера

Публикувано от:

Украинските журналисти от телевизия „1+1“ ще бъдат наказани за документален филм, посветен на Степан Бандера. Авторите са си позволили да цитират писма на основателя на Организацията на украинските националисти (ОУН) до Хитлер и са разказали за неговите садомазохистки наклонности.
Сега украинските журналисти ще отговарят пред Националния съвет на Украйна по въпросите на телевизията, което отново разпали полемиките герой или фашист е бил Бандера.

Почти едновременно с тази информация в Интернет се появи острата дискусия между президента на Чехия Милош Земан и четирима украински историци, които го критикуват за мнението му относно дейността на Степан Бандера. Още през август „украинистите”, както се представят историците, бяха изпратили отворено писмо до президента което го информират, че той използва термина „бандеровци“ в изключително негативен смисъл, нещо като неприлична дума. Демек, същото била правела и комунистическата, и проруска пропаганда.

Украинистите сочат, че не е коректно да се разглежда дейността на Бандера извън историческия контекст, че той не е бил „сериен убиец“, както го окачестви президентът Зечан в предаването „Въпросите на Вацлав Моравец“. Авторите на отвореното писмо предлагат на чешкия президент своята консултация по въпроса.

Тези дни на официалната страница на Земан във Facebook се появи неговият отговор до историците. Издържан в присъщия на президента строг стил, той не оставя съмнения в познаването на историческата реалност. Милош Земан пише следното: „Получих вашето писмо, в което защитавате Степан Бандера. Първо, нали сте информирани за изказването на Бандера: „Убий всеки поляк на възраст от 16 до 60 години“? Ако не го знаете, тогава какви сте украинисти. Но ако пък знаете това изявление, съгласни ли сте с него или не? Ако сте съгласни, нашият разговор с вас е приключен“.

Освен това, президентът на Чехия напомни, че Бандера е планирал създаване в Украйна на марионетна нацистка държава, и добави следното: „В никакъв случай не мога да поздравявам Украйна, че има такива национални герои“./ Днес+