Мизерия, мракобесие, потисничество и… Путин. Москва и Санкт Петербург в снимки

Предлагаме ви фотографии от Москва и Петербург. Те са направени миналия месец от Стефан Янков, който е IT специалист. Г-н Янков ги пусна във Фейсбук с иронични коментари и бе така любезен да се съгласи да ги публикуваме. Според нас тези снимки, направени от обикновен турист, дават много добра представа за днешна Русия, която мнозина обсъждат в България по спомени и без въобще да познават. Стефан Янков се занимава с рекламен и печатарски бизнес. Помолен да се представи, ни написа следното: „От повече от 10 години съм се заел с един личен фотографски проект – World Traveller, по който работя във всяка минута, която мога да си открадна от работата. Обикалям света, вече съм направил над 150 пътувания из над 40 държави, на всички континенти без Антарктида. Целта ми е да видя, опозная, разбера, харесам и опиша в кадри това, което светът представлява. Може да се каже, че вече съм професионален пътешественик, но по-скоро от цивилизования тип – без много екстремни и опасни места. Всичко си организирам сам, а по-голямата част от пътуванията ми – особено когато фотографията е основната им цел – правя соло (ако не броим няколкото хиляди души, с които ги споделям онлайн).“

Москва

Ето така изглеждаха „Ласточките“ по Централната кръгова линия. Колкото нови, красиви, бързи и тихи, толкова и комфортни отвътре. Метростанция „Измайлово“.

В началото ми се сториха малко кичозни тези цъфнали в розово – железни дървета, но когато се стъмни и им грейнаха лампичките, се оказа, че „Арбат“ изглежда особено чаровно с тях. И отново – чистота и перфектна поддръжка на всичко. Въпреки артистичния дух.

Пушкин. Не вярвах да го срещна лично, но беше тук – на „Арбат“…

Сувенири. Като кажат „магазин за сувенири“ руснаците явно не си представят обичайния магазин за китайски дрънкулки по 1-2 евро (не, че няма и такива в тукашните сувенирни магазини), ама то са бижута, кехлибари и яйца на Фаберже, то са кожени шапки, яки от лисици и разни подобни аксесоари, пък и още доста бая скъпички нещата, за да бъдат наречени сувенири. Ама явно всичко са си национални особености в разбирането какво да подаряваш…

Големият руски глад. И последна сцена от евроатлантическия блокбъстър „Големият руски глад“. Или може би трябваше да е „Голямото плюскане“? Между другото, сцената е пак от онази, най-скапаната верига, както отбелязаха местните. Представям си какво е в по-хубавите…

Лога. Ето така се подмазват тук на кирилицата големите марки…

 

Това определено е най-„засуканата“ сграда, която съм снимал някога. Да ме прощават и Малмьо, и Дубай… Московски международен бизнесцентър.

Московски мол. Този фонтан хвърля струя от първия етаж до горния край на шестия, т.е. почти до атриума.

Още от първия ескалатор ти се открива изглед към почти целия основен салон на мола и можеш да се ориентираш за местоположението на почти всеки обект в него даже и без карта.

Атриумът на мола дава чудесна гледка към околните небостъргачи.

 Мол арт.

Това трябва да е матрьошка, нали?

 

Сещате се, че в бизнес парка на Плевньо такова своеволие – да му снимам сградите, нямаше да ми се размине. Ама така е при демократите, не е като в условията на путиновата тирания…

Никакви цветови корекции няма тук – самата реалност! Станция-трепач. Ползва се вместо психотест. Ако не луднеш, те взимат за космонавт:-) Метростанция „Делови център“.

Ето как изглежда и перонът на позеленената светлина…

Московското метро

Тук вече мИтоди колабира и се приключва с мъките му… Метростанция „Марксисткая“.

Е, не е толкова лоша и като общ изглед – но все пак ми е малко постна… Метростанция „Проспект мира“.

На фона на останалите красоти, станция „Проспект мира“ май може само с тези полилеи да се представи по-достойно. Малко ми е прехвалена, за да влезе в списъка с архитектурно най-достойните.

Представям ви „Галерия Новослободская“. Така де, метростанция!

Още един витраж от „Новослободская“ преди общия план…

„Новослободская“ направо кърти. Тези красиви витражи са десетки и два не се повтарят! Ще пусна и един общ изглед след малко…

„Комсомолская“. Първата от красивите станции на московското метро, с които ще си запълня с кеф силно дъждовния днешен ден.

Тоя трен мИтодито като нищо би го секвестирал заради комунистическите символи по него;-)

В свободна и демократична България в метрото снимането е строго забранено. В тоталитарна путинова Русия ти маркират с подови стикери най-добрите позиции за снимки.

И в ГУМ е страшна мизерия, ще знаете. Не изглежда по-зле и от най-лъскавите дубайски молове, честно казано. А като си спомня, че съм го виждал и в последната му година като социалистически магазин… Направо няма общо, освен фасадата и атриума. Бившият хотел „Россия“, в който спах последно през 2004 и скоро след това го разрушиха, пък се е превърнал в един огромен Four Seasons, като че ли по-грамаден и от онзи…

И глад, само глад навсякъде заради пустите санкции 😉 Ох, май квасът ме е хванал – какви ги говоря, ще възмутя Роската, мИтоди и Асенчо…

Грозни и бедни. И още грозотия, мръсотия и беднотия… В Александровската градина.

Мизерия, мракобесие, потисничество и… Путин. Направо не знам как издържат тук! Александровската градина.

Винаги съм се чудел защо точно на север всичко цъфти толкова пищно и красиво! Сигурно защото знае, че лятото е кратко – и използва всеки миг да се наживее на макс! Александровска градина.

Слънцето днес определено е на моя страна! Няма обаче да е все така, затова изчезвам за още:-) Съборът „Василий Блажени“.

На принципа „щом има опашка, значи трябва да е хубаво“, се наредих на един щанд за пшеничен квас в ГУМ. Оказа се много приятна напитка, леко сладка, много свежа и газирана като бира, но почти без градус. В един друг свят това можеше да е кока-колата му… при това е 100% натурална! Пак ще си сипА!

Такъв терор над пушачите не съм виждал дори и в Америка. Даже и навън трябва да пушат само в тази стаичка – и малко около нея. А пространството наоколо е ОГРОМНО – но там не се пуши.

Тук всичко е голяяяяямо. И пътищата, и сградите. 4-5 такива корпуса има наоколо, всичките са хотели. А и „селската църква“ на Измайлово си я бива…

Санкт Петербург

Дойдох със самолет, за връщането са ми приготвили летяща чиния… Метростанция „Горьковская“.

Измислих го… Явно става дума за някаква хибридна пропагандна постановка, с която целят да добия и разпространя погрешно положителна представа за Русия. Как е възможно всяка сграда или обект, до които стигна, да са в перфектно състояние, около тях да е идеално почистено, ако е валяло – дъждът да спре и да ми изгрее слънцето точно за снимките, и за капак – да ми напълнят небето с разни безумно красиви облачета! Тоя вид на Петропавловската крепост е некъф факинг мираж, егати! Не може да е истина!

И малко около Нева…

А това тук просто трудно може да бъде описано. Ще ви оставя да гледате. Исакиевският събор е абсолютно недостижим! 🙂

А тук много прилича на Виена, само като че ли е една идея по-красиво. Дворцов площад.

Мойка…

Джеймс Бонд дали не бягаше с един танк точно по тази улица в „Goldeneye“? Река Мойка в Санкт Петербург.

Още един путинист и нарушител на ембаргото! Позор! С Роби Уилямс на „Болшая Конюшеннная“.

Супер яко арт нуво! Почувствах се в Прага за момент. Кафене и дом на книгата – заедно в тази уникална сграда.

Казанският събор се оказа една изключително пищна и наистина много красива катедрала! А руснаците религията ги е хванала много по-силно от нас. То е кръстене, то са поклони – по 100 пъти! И едни опашки за някакви икони… Но и без да вярвам в тези неща, не мога да не се прекланям пред художествения гений и отдадеността на хората, създали тези прекрасни произведения.

Михайловский сад… Много чист и зелен парк. Изобщо, тук всичко изглежда много чисто. Не само от България, но и от голяма част от големите туристически градове на Европа.

Не, че човек очаква да види точно това в Санкт Петербург, но в крайна сметка и то е там:-) Джейми Оливър ин Раша, лейдис енд джентълмен…

Важното е да издебнеш слънцето и да си тръгнеш с цветовете;-) Църквата „Възкресение Христово“ в Санкт Петербург.

Пак си направих дъга…

 Източник: https://www.flickr.com/photos/thomasbg2809/albums, Гласове

error: Съдържанието ни е авторско!