Миграционната служба на Русия ще монтира устройства за сканиране на пръстови отпечатъци на чужденци

Миграционната служба на Русия ще монтира устройства за сканиране на пръстови отпечатъци на чужденци

Публикувано от:

Федералната миграционна служба на Руската федерация ще монтира устройства за сканиране на пръстови отпечатъци на чужденци на всички гранични пунктове, пише в броя си от понеделник вестник “Известия”, съобщава БГНЕС.

Това „ще позволи на границата да бъдат откривани чужденци, които се опитват да влязат в страната с ново име, ако преди това име е бил отказан достъп”. В момента пръстови отпечатъци дават трудовите имигранти от безвизови страни – в рамките на 30 дни от датата на влизане, за да получат разрешително за работа (или патент). Не е ясно дали тази практика ще бъде прилагана за всички чужденци, отбелязва изданието.

В Русия може да се влезе през около 400 ГКПП, от които 200 са за пътници, всички трябва да бъдат оборудвани с новата дактилоскопска техника. Планира се това да стане в продължение на следващите четири години – до 2020, посочва изданието, което се позовава на свой източник.

От 2014 година на аерогарите в Москва и Петербург работят в експериментален режим комплекси за проверка на пръстовите отпечатъци.