Метлок: „Руснаците имат право да твърдят, че САЩ се интересуват от нечий суверенитет, само когато имат интерес”

„Поведението на САЩ на международната сцена лишава от убедителност техните заявления за необходимост от спазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Руснаците могат не без основание да твърдят, че САЩ са заинтересовани от териториалната цялост на дадена страна само, когато това съвпада с техните интереси, – припомня един от най-авторитетните американски специалисти в областта на постсъветските държави, бивш посланик на САЩ в Москва Джек Метлок в личния си блог http://jackmatlock.com/. – Историята показва, че американците игнорират тази идея, когато им е удобно – както в случая, когато заедно със съюзниците от НАТО нарушиха териториалната цялост на Сърбия, като създадоха, а след това признаха независимо Косово. Други примери: те подкрепиха отделянето на Южен Судан от Судан, на Еритрея от Етиопия и Източен Тимор от Индонезия”.

„Що се касае нарушаването на суверенитета, – продължава Метлок. – Русия може да посочи, че САЩ влязоха в Панама за ареста на Нориега, влязоха в Гренада, за да предотвратят задържането като заложници на американски граждани (въпреки че никой не беше задържал заложници), влязоха в Ирак под измислен предлог, че Саддам Хюсеин имал оръжие за масово поразяване и т.н.”

„Когато приключи студената война диапазонът на възможните мерки се разшири. Тук операциите на миротворците станаха прикритие, както това стана на Балканите, – припомня от своя страна заместник-директорът на института за САЩ и Канада Павел Золотарев. – Това са и операциите против разпространението на ядреното оръжие, както е случаят с Ирак. А в Афганистан – борбата с тероризма. А целта е една – разпространение на интересите на САЩ. Те по правило своите интереси ги поставят над нормите на международното право и действат активно”.

Протестите и критиките при започването на войната в Ирак – страна толкова богата на нефт, не бяха взети под внимание.

„В Ирак беше предприета интервенция извън рамките на международното право, извън резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Дори близките съюзници на САЩ – Франция, Германия – не ги подкрепиха. Много страни от НАТО също не участваха. Това беше операция на САЩ и няколко от техните най-близки съюзници. Как приключи тя? С пълен провал”, – казва директорът на Центъра за международна сигурност на Института за световна икономика и международни отношения при Руската академия на науките Алексей Арбатов.

„С други думи, четенето на лекции за спазване на суверенитета и териториалната цялост от страна на САЩ се възприема като претенция за специални права, които на другите не им се признават”, – констатира политологът Джек Метлок.

За самата Украйна Метлок пише, че това е „държава, но още не е нация”, тъй като „за 22-те години независимост все още не се е намерил лидер, който да успее да обедини гражданите около общото разбиране за украинска идентичност”. Днешното „напрежение в Украйна не е предизвикано от руска намеса, а от това, как тази страна е била безпорядъчно събрана от редица не винаги съвместими помежду си части”, – твърди Метлок.

http://www.1tv.ru