Меркел търси от Путин подкрепата на рускоезичните избиратели в Германия

 Освен за конфликтите в Украйна и Сирия и предстоящата среща на Г-20, канцлерът Ангела Меркел ще говори и за руските журналисти на днешната си среща с Владимир Путин в Сочи, гласят коментарите за срещата. Причината са парламентарните избори в Германия през септември. Меркел обаче възнамерява да говори не за руските хакери, а за руската журналистика.

„В Германия има почти 2,5 милиона рускоезични избиратели, които са най-голямата електорална група сред малцинствата… 60% от тях възприемат руската телевизия за по-заслужаваща доверие в сравнение с местните канали, а 40% я имат за основен източник на новини“, пише агенция Блумбърг.

Руските телевизии, за разлика от немските, не се притесняват да говорят за бежанския проблем като за сериозна заплаха за безопасността на Европа, добавя на свой ред РИА-Новости. В момента рускоезичните избиратели осигуряват една трета от рейтинга на партията „Алтернатива за Германия“. А канцлерката Меркел несъмнено иска те да гласуват за нея. За целта й трябва подкрепата на Путин. Ще се съгласи ли руският президент да помогне на Меркел? Съдейки по всичко – да“, прогнозира агенцията.

Източник: БГНЕС