Меркел критикува Орбан в Будапеща

На посещението в Будапеща германският канцлер Ангела Меркел предупреди унгарския премиер Виктор Орбан, че трябва „да даде повече пространство на опонентите си в управлението“, съобщава „Ройтерс“, цитиран от RT.

Изказването на Меркел повтаря тези на много от критиците на Орбан, които твърдят, че той нарушава основните демократични свободи.

„Обсъдихме развитието на гражданските общества на нашите държави и аз посочих, че дори да имаш широко мнозинство като унгарския премиер е важно да оценяваш ролята на опозицията, гражданското общество и медиите“, заяви тя на съвместна пресконференция с Орбан.

„Нашите общества са добре когато тези групи се противопоставят една на друга и по този начин откриват най-добрият път за развитие, смятам, че това е много важен за Унгария модел“, добави германският канцлер.
Опозицията твърди, че Орбан изтласкал от съдебната власт независимите съдии, назначавал само свои поддръжници в държавните институции и превърнал държавните медии в послушен официоз. Премирам отрича тези обвинения, заявявайки, че се ползва с подкрепата на избирателите.

Двамата европейски лидери сблъскаха позициите си и по въпроса за т. нар. „нелиберални демокрации“, които според Орбан са организирани по модела на Русия, Китай и Турция.
Въпреки това по време на посещението си, тя не спомена близките отношения на унгарския премиер с Москва, които предизвикаха опасения в Европа, особено след началото на кризата в Украйна. През 2014 г. Орбан замина за руската столица, за да подпише договор за 12,5 млрд. евро за изграждането на два блока на АЕЦ „Пакш“ по руски дизайн.
Орбан подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия, но не пропусна да отбележи, че Европа „се е простреляла в крака“, като е влошила икономическите си отношения с Москва.

Пред репортерите Меркел не коментира близките отношения не администрацията на Орбан с Русия. Р едица европейски държави изразиха притесненията си от сближаването на Будапеща с Москва в контекста на изолацията на Русия.

Руският президент Владимир Путин ще посети Унгария следващия месец. Германският канцлер заяви, че веднага трябва да бъде сключени примирие между опълченците в Източна Украйна и правителствените войски, но Германия няма да предостави оръжие на Киев.