Меркел: Конфликтът между Русия и Украйна не може да бъде уреден с военни средства

Конфликтът между Русия и Украйна не може да бъде уреден с военни средства, каза при посещението си в Канада германският канцлер Ангела Меркел. Тя припомни, че е против доставки на оръжия на украинската армия и допълни, че в следващите дни ще е ясно дали ще има напредък по преговорите за мирно решаване на кризата.

Канадският премиер Стивън Харпър заяви от своя страна, че би искал и руският президент Владимир Путин да прояви същия стремеж към дипломатическо решение.

По-рано, на среща в Белия дом, германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Барак Обама се обявиха за общи действия на Съединените щати и Европа относно кризата в Украйна. Двамата лидери наблегнаха на общите цели и ценности и търсиха начин да изгладят тактическите си разногласия по въпроса как да отговорят на Русия.

Германският лидер заедно с френския си колега Франсоа Оланд ще се срещне утре в Минск с украинския президент Петро Порошенко и руския президент Владимир Путин в опит да се постигне дипломатическо решение на кризата.