Меркел и Оланд: Много бързо трябва да унищожим ИД

Меркел и Оланд: Много бързо трябва да унищожим ИД

Публикувано от:

Свалянето на руския бомбардировач Су-24М от турската армия не бива да повлияе на дипломатическите усилия за урегулиране на конфликта в Сирия. Това заяви в Париж германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с френския президент Франсоа Оланд, от когото бе приета в Елисейския дворец.

“Надявам се, че вчерашните събития със сваления руски самолет няма да станат стъпка назад във “виенския” процес /на решаване на конфликта/, каза канцлерът. Според Меркел заплануваното посещение на президента Оланд в Москва ще изиграе важна роля в решаването на въпроса за борбата с терористичната групировка “Ислямска държава”. “Посещението на Оланд в Русия ще бъде много важно за борбата срещу ИД, както и за продължаване на политическия процес в Сирия”, каза Меркел. Тя отбеляза, че за борбата с ИД трябват общи действия. “Нашият общ враг е тероризмът, а общата задача – да действаме решително. ИД не може да бъде убедена с думи, тя трябва да бъде победена с военни средства”, добави канцлерът.

Германският канцлер обеща на Париж да действа бързо, за да отговори на искането на президента Франсоа Оланд Германия да поеме евентуално допълнителни отговорности в борбата срещу тероризма. “Когато президентът ме покани да помисля върху евентуални допълнителни отговорности, които бихме могли да поемем, приех това като истинска мисия и ние ще реагираме бързо”, обеща тя в общото изявление пред журналисти, което направиха с Оланд. “Бих искал Германия да може да се ангажира още повече в борбата срещу “Ислямска държава” в Сирия и Ирак”, каза френския президент. Той посочи, че е наясно със законите в Германия относно такива действия – за участие на Германия в каквато и да е било военна операция зад граница е необходима зелена светлина от германския парламент.

Германското правителство вече обяви вчера решението си да изпрати 650 германски войници в Мали, за да облекчи там Франция, която е ангажирана в Сирия с военни действия срещу ИД. По въпроса за бежанците, Франсоа Оланд призова да не се смесват бежанци с терористи и подчерта, че дълг на Европа е да приеме тези хора. “В Европа пристигнаха много хора, бягащи от кланетата в Сирия, от бомбардировките на режима и от убийствата на ИД”, каза той. Оланд подчерта, че тези хора не бива да се приемат като терористи.

Франция призовава за деескалация в отношенията между Русия и Турция след инцидента със сваления руски изтребител.

Източник: БГНЕС.