Меркел: Асад трябва да бъде поканен в преговорите за прекратяване на военния конфликт

Според германския канцлер Ангела Меркел Башар Асад трябва да бъде поканен в преговорите за прекратяване на военния конфликт в Сирия, предава AFP, публикува frognews.bg.

„Трябва да разговаряме с много участници, в това число и Асад, но също и с други. Не само със Съединените американски щати, Русия, но и с важни регионални партньори като Иран и сунитските държави като Саудитска Арабия“, заяви германският канцлер на пресконференция след извънредната среща на европейските лидери в Брюксел.

България иска Европейският съюз при нужда да създаде на нейна територия приемен център за мигранти, т.нар. „гореща точка“, съобщи германската канцлерка Ангела Меркел на пресконференция в малките часове днес след срещата на върха на ЕС за бежанската криза.

„България също посочи, че има външна граница с Турция, че е под огромен натиск, що се отнася до бежанските потоци“, каза Меркел. „Ние бяхме непредубедени. Казахме, че ако България иска да създаде „гореща точка“, ще получи същата подкрепа от европейските институции и агенции както например Гърция и Италия, но не ние искаме да налагаме нещо на България, а България сама каза: Ние имаме проблем, защо да не сме ние?“

Такива центрове ЕС засега предвижда да открие само в Италия и Гърция. В тях той ще изпрати свои екипи, които да помагат на националните власти при приемането на мигрантите, установяването на самоличността им, регистрацията им, обработката на документите им и молбите за международна закрила.