Мексиканският La Razon: След напускането на Афганистан, НАТО се насочи към Русия

От 1 януари тази година Северноатлантическият алианс официално прекрати военните операции на територията на Афганистан и съсредоточи усилията си към осигуряването на колективната европейска безопасност, пише мексиканският вестник La Razon, предаде РИА Новости.

Изданието отбелязва, че 28-те държави-членки на Алианса се намират в процес на съгласуване на въпросите за финансиране на новия експедиционен корпус, в състава на който ще влязат няколко хиляди пехотинци, подкрепени от морски и въздушни сили.

„Основната задача на НАТО през тази година ще бъде реализацията на ключовата й мисия – осигуряването на безопасността на членовете на блока и европейската стабилност. <…> Това е сериозно предизвикателство, тъй като лидерите на Алианса дълго време не обръщаха необходимото внимание на концепцията за колективна отбрана, а Русия на свой ред в това време се занимаваше с разработката на нетипични тактически методи, изискващи нестандартен отговор от страна на НАТО“, пише мексиканското издание, цитирайки думите на декана на Школата за международни отношения Елиът към университета „Джордж Вашингтон“ Майкъл Браун.

Разгръщането на „силите за бързо реагиране“ е приоритетна за НАТО задача в контекста на организацията на колективната сигурност и според генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, създаването на такива сили е „най-сериозната стъпка на НАТО в укрепването на системата за колективна сигурност след края на Студената война“. Според мексиканското издание подобни мерки са един вид сигнал за Русия.