Международeн фонд Александър Сергеевич Пушкин

Последните преки потомци на великия поет – Александър Александрович и Мария Александрова, на които Пушкин е прапрадядо, живеят в Брюксел. За да почетат паметта на своя знаменит прародител, решават да основат Международен фонд Пушкин.

Фондът е създаден през януари 1999 година и има за цел популяризиране  произведенията на великия поет, а също така да способстват всеки род дейност в областта на изкуството, литературата и културата, свързани с творчеството на А. С. Пушкин.

b25baa154cc3d44edaf7f36ef8636a9b

Заради отсъствие на собствени деца, което е източник на вечна скръб, Александър и Маша с присъщото им самоотричане и щедрост, са поели шефство над детското отделение на Научно-изследователския институт по онкология Н.Н. Петров в Петербург. Година след година, те набират средства за закупуване на най-необходимите лекарства и медицинско оборудване.

Двата вида дейности хармонично се допълват една друга и не преследват никакви търговски цели.

Добра традиция на Фонда е организиране за дарителите ежегодни вечери,  в знак на благодарност за извършената благотворителност. Започвайки от 2011 година такива вечери на съотечествениците, имащи съществен принос в съхранение на руското духовно и културно наследство зад граница, се връчва премия „Русское наследие“, учредена от Фонда, съвместно с асоциацията Европейска Руска Общност.

2013004

През 2014 година церемонията по връчване на премията ще се състои в Брюксел на 28 ноември.

В адрес на Международния фонд Пушкин е постъпило благодарствено писмо от Санкт-Петербургския Научно-изследователски институт по онкология Н.Н. Петров за помощта за закупуване на съвременни многофункционални кревати на фирмата Merivaara.

hospital-bed-futura-plus-junior-2 2013009

20140715-pismo-nii-petrova

http://bfro.be/ru/mezhdunarodnyj-fond-imeni-a.s.-pushkina.html?cmp_id=70&news_id=415

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/Russkoe-nasledie-Blagodarstvennoe-pis%27mo-Fondu-Pushkina-17463