Международното оръжейно изложение в Русия постави рекорд по брой участници

Вече приключващото юбилейно десето международно изложение на оръжие, военна техника и боеприпаси Russia Arms Expo RAE-2015 в Нижни Тагил през тази година постави рекорд по брой участници: на него присъстваха делегации от над 60 страни, представители на 160 руски и международни компании, сред които от страни като Турция, Корея, Франция и Йордания.

Russia Arms Expo се провежда от 1990 г. насам два пъти годишно на полигона Старател в Нижнотагилския институт за изпитание на метали. RAE с право е сред водещите световни оръжейни изложения.

Високото равнище на дискусиите, проведени в рамките на RAE-2015, и широкото представителство на чуждестранните участници, независимо от опитите на редица западни страни да позиционират Русия като страна „в изолация“ – е добър и важен признак, изцяло опровергаващ подобни твърдения, счита руският заместник-външен министър Сергей Рабков.

Вицепремиерът Дмитрий Рогозин отбеляза, че твърдият натиск върху Русия от страна на САЩ и НАТО в голяма степен е свързан с мащабната дейност на РФ по превъоръжаването на ВС.

Рогозин заяви, че срещу позициите на Русия в частта за въоръжението днес е разгърнато „буквално сражение“ и се използват методи за „съвсем нецивилизован натиск“, но въпреки това трябва да бъде запазено второто място на световния оръжеен пазар.

Акцент в износа Русия ще постави на високотехнологичните продукти (по думите на Рогозин, нейният дял в общия обем на ОПК е нараснал от 53% на 63% за една година), а нова ниша за РФ се открива в частта за разработката на средства за потискане на дронове.

В частта за износа голям интерес представлява развитието на събитията около доставките от Русия на зенитни ракетни системи в Иран. В рамките на RAE-2015 този въпрос придоби известна яснота. „Всички политически решения са приети, няма никакви препятствия от тази страна“, заяви Рябков, като отбеляза, че договорът за С-300 ще бъде подписан в най-скоро време.