Международен фестивал на военното кино в Камчия

Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“, фонд „Руский мир“ и фондация „Устойчиво развитие за България“ са организатори на Международния фестивал на военното кино „Ю.Н. Озеров“, посветен на 70-годишнината от Победата. Партньори на събитието са Фестивалният и конгресен център във Варна и Община Добрич.
Фестивалът ще се проведе от 14 до 16 април. На три площадки – в Камчия, Варна и Добрич, ще се прожектират повече от 20 документални, художествени и игрални филми, които през последните години са отличени с най-високи кино-награди.
Официалното откриване на фестивала «Ю.Н. Озеров» ще се състои на 14 април 2015 г. от 18,00 ч. в хотел „Лонгоз“ на Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ с прожекция на филма „Белият тигър“ на режисьора Карен Шахназаров.
Ден по-късно – на 15 април, от 17,00 ч. в зала „Европа“ на Фестивалния и конгресен център ще се състои премиерата за България на филма „Батальон“ (2015) на Дмитрий Месхиев и среща автора на сценария му – Иля Авраменко. Световната премиера на филма беше на 20 февруари тази година. Филмът разказва историята на първия и единствен женски батальон на смъртта, създаден през пролетта на 1917 г.
В залите на Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ ще видим „Славянск. Хроника войны“ – кадрите в документалната лентата са заснети от 11 май до 3 юли 2014 г. от режисьора, оператор и журналист Дмитрий Биков. Филм на легендарния Никита Михалков „Утомленные солнцем. Предстояние“ (2010 г.) ще бъде представен на 16 април в 18,00 ч. в Актовата зала на Учебно-възпитателния център в комплекса.
Във Фестивалния и конгресен център във Варна почитателите на военното кино ще имат възможност да гледат два филма от епопеята „Освобождение“ на режисьора Николай Озеров – „Огненная дуга“ и „Битва за Берлин“. „Брестская крепость“ – филм на режисьора Александър Кот, заснет през 2010 г. , описва в точност събитията от първите дни на отбраната през юни 1941 г.
Зрителите в Добрич ще проследят фестивала в кино „Икар“. Той започва в 14,00 ч. на 14 април с 20-минутния филм „Мама“ и продължава с режисьорския проект на Никита Михалков за търсенето на щастието в примката на войната „Утомленные солнцем. Предстояние“.
Гостите на фестивала ще имат възможност да общуват с Александър Голобородко – президент на Международния филмов фестивал „Съзвездие“, с артиста Александър Пятков („Дерсу Узала“, „В зоне особого внимания“, „34-й скорый“, „Тайна черных дроздов“, „Бульварный роман“), заслужилата артистка Галина Бокашевска („Марш славянки“, „Тоталитарный роман“, „Эффект домино“ и др.). В състава на гостите влизат президента на Фестивала на военното кито „Н.Ю. Озеров“ – Олег Урюмцев и зам.-изпълнителният директор на фонд „Руски мир“ – Сергей Шуригин.
Изявата протича под мотото“Чрез войната в киното – срещу войната в света!“. Патронът на фестивала Юрий Озеров е единственият режисьор, посветил целия си живот на темата за войната, за да предотврати ужаса от смъртоносната опасност на военните конфликти.
Всички филми ще се прожектират на оригиналния си език – руски, без превод и без субтитри/ nakratko.bg