Международните инвеститори заляха руския пазар с пари

Рекорден обем средства от 2010 г. насам са вложили чуждестранните инвеститори в руските фондове през изминалата година, съобщава „Комерсант“

Очаква се смекчаването на санкциите от страна на САЩ да усили потока от портфейлни инвестиции към Русия до встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, прогнозира изданието.

От ноември международните инвеститори са увеличили вложенията си в акции на руския пазар. По данни на Citibank (която се позовава на Emerging Portfolio Fund Research, EPFR), общият обем на чуждестранните инвестиции, постъпили във фондовете, ориентирани към руски акции, за седмицата до 22 декември е достигнал $120 млн. Общо от началото на годината инвестициите в руски ценни книжа надхвърлят $727 млн. Това е първият положителен годишен резултат от 2012 г. (тогава чуждестранните инвеститори вложиха в руски акции $410 млн) и своеобразен рекорд от 2010 г. ($3,3 млрд).

Засиленият интерес на задграничните инвеститори към руския пазар на ценни книжа изстреля руските фондови индекси до рекордни нива. От началото на годината фондовият индекс е скочил с 23,7%.

По данни на агенция Bloomberg, в доларово изражение индексът е кочил с 47%, отбелязвайки един от най-добрите резултати сред фондовите индикатори на развитите и развиващите се страни. Над това са само бразилският, казахстанският и перуанският фондови индекси, чието увеличение е 59-63%

Според финансовите анализатори победата на Тръмп в САЩ и решението на ОПЕК за замразяване на добива на петрол са повлияли положително на инвестициите в Русия.

По оценка на пазарните играчи, в началото на следващата година притокът на чуждестранни инвестиции в Русия ще продължи. Поне до инагурацията на Доналд Тръмп, след което поведението на инвеститорите ще зависи от това дали ще започне реално сближаване между Русия и САЩ или не. Според ръководителя на отдела за анализи на банка Julius Baer Кристиан Гатикер, действието на американските санкции срещу Русия изтича през март 2017 г. и това създава възможност за преодоляване на разногласията между двете страни. „Има много западни фондове, които заради санкциите не могат да купуват акции на руски компании, но много биха искали“, отбелязва трейдърът.