Международна литературна асамблея „Слово и дело“

С поетическо матине започна Международната литературна асамблея „Слово и дело“, инициирана  от Московската градска организация на Съюза на руските писатели, Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ и Сдружението на писателите във Варна, предаде в. „Дума“.

Едни от най-добрите руски съвременни поети и писатели, които са и членове на Московската градска организация на Съюза на писателите, си дават среща в Камчия до 10 януари. Сред тях са Олга Бояринова, член на Съюза на писателите на Русия, ръководител на литературни проекти, поет и преводач, организатор на множество международни литературни конкурси; Алберт Туссейн, музициращ лингвист, преводач, автор на повече от 60 книги със стихове, проза, преводи, лауреат на литературна награда и колекционер на световен хумор; Владимир Малаховски, поет, редактор на литературни сборници; Марина Зайцева, поет, прозаик, лауреат на ордена „С. Есенин“, носител на наградата на губернатора на Сахалинска област; Наталия Важенкова, автор на проза, сценарист, лауреат на международни литературни конкурси; Сергей Матиньов, автор на поетически сборници, издадени в Русия, България, Македония, Германия и САЩ; Татяна Чеглова, поет, художник, автор на сборници за деца и възрастни, лауреат на международни литературни конкурси и носител на държавна награда; Татяна Сусдалска, поет, прозаик, автор на песни, на произведения за деца, лауреат на международни и национални конкурси.

Програмата на асамблеята включва интересен майсторски клас „Преводаческа лаборатория“, ръководен от Олга Бояринова и поета бард Владимир Стоянов, като най-добрите преводи на руски и български език ще бъдат отличени с грамота „Златен Пегас“ – за високо преводаческо майсторство, и „Сребърен килватер“ – за изящен художествен превод. Ще бъде представен и току-що отпечатаният в Москва сборник на асамблеята „Слово и дело“, в който на повече от 400 страници са публикувани творби на български и руски автори. Зимен бал на поезията се проведе във вторник – 5 януари, в галерия „Арт Маркони“ във Варна, където звучаха поезия, музика, преводи и импресии, а най-добрите творци бяха наградени от българо-руско жури.
Регионалният исторически музей е домакин на литературното четене „Моят град, моят свят“ с участието на руски и български писатели. Днес гостите посрещат Коледа в Сдружението на българските писатели във Варна с литературен конкурс и художествено четене. Космос и литература – в петък на тази тема има майсторски клас в Авиокосмическия център с планетариум на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“.

Руските поети и писатели провеждат и съвместни инициативи с протичащата в СОК „Камчия“ седма творческа среща „Заедно в XXI век“ „Зимна приказка в Камчия“, която е организирана от фондация „Устойчиво развитие за България“.