Международен ученически конкурс „Заедно в 21 век“

Untitled

На 26 май 2018 г. в препълннената зала на Руския културно-информационен център в София се проведе тържествено връчване на наградите на победителите в Международиня ученически конкурс „Заедно в 21 век“. Конкурсът се организира от Фондация „Устойчиво развитие за България“ съвместно със СБУ, СБП, СБЖ, БАС, Националнен дворец на децата, Национално Движение Русофили, Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, Софийско сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски“, Форум „България – Русия“, Дружество „Найден Геров“, СОК „Камчия“, Федерация „Съюз на съотечествениците“, МКДЦ „Дом на Москва в София“, Представителството на Россътрудничество в България със съдействието на Министерство на образованието и науката и под патронажа на Посолството на Руската Федерация в България. Председател на Организационния комитет и инициатор на конкурса е г-жа Станка Шопова – председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“.

Над хиляда деца от цяла България, Русия, Молдова изпратиха свои реферати, медийни презентации, стихове, есета, рисунки по темите: „140 г. от Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) – освобождението и възстановяването на българската държава.“ и „По пътя към Победата. От великите битки към историческата Победа – Победата при Сталинград (февруари 1943г.) и Курската битка (август 1943г.)“.

Научният ръководител на конкурса доц. д-р Емилия Лазарова представи впечатления от постъпилите разработки. С вълнение прочете цитати от детските творби и благодарствени писма. Благодари на многобройните участници – деца и младежи, на учителите, родителите и семействата, които ги подкрепиха за знанията, желанието, усилията, чувствата, гражданската позиция, които вложиха за своята подготовка и достойно представяне. Наред с активното участие на българските деца, забележителна е активността на учениците от Воронежска област на Руската Федерация и на деца от Приднестровието, Република Молдова, между които и деца с български произход.

Качеството на работите, доброто познаване на темите, категоричното отстояване на историческата истина и защитата на историческата памет за тези важни събития, искрения патриотизъм и открито споделяната обич към Русия, даряват радост, удовлетворение, надежда и вдъхновение за организаторите на Международния ученически конкурс „Заедно в 21 век“.

Духът и бъдещето на България ще ги има, защото имаме умни, талантливи, слънчеви деца и младежи, истински българи, които обичат и знаят историята на своето Отечество, пренасят и съхраняват историческата истина.  Това е естественият извод и заключение на компетентното и безпристрастно жури на конкурса – историци, русисти, поети, писатели, художници, сред които проф. Румяна Михнева, доц. Цветана Ралева, доц. Емилия Лазарова, Атанас Звездинов, Петър Андасаров, Надя Попова, Боян Бойчев, Лъчезар Еленков, проф. Стоян Домусчиев, проф. Тома Върбанов и др. Те отличиха 110 деца и 90 учители.

Отличените с първо място награди г-н Алекексей Новоселов – съветник по културните въпроси в Посолството на Руската Федерация. Той поздрави участниците и от името на Н. Пр. Анатолий Макаров – Извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България.  Десетте  ученика на първо място в различните раздели и възрастови групи получиха награда петдневна екскурзия в Москва предоставена от Фондация „Устойчиво развитие за България“ с председател г-жа Станка Шопова и с подкрепата на Фонд „Русский мир“.

Удостоените с второ място награди и поздрави г-н Павел Журавльов – ръководител на Представителството на Россътрудничество в България. Тези ученици получиха награда едноседмична почивка в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ предоставена от Фондация „Устойчиво развитие за България“.

Представители на съорганизаторите също наградиха отличените ученици и учители.

За празничната атмосфера допринесоха изпълненията на творческите състави на Националния дворец на децата – КСТ „Стил“, ДВГ „Сладки пуканки“, Танцово ателие „Алегрета“, Музикално студио „Импресия“ от СУ „Козма Тричков“ гр. Враца и Джина Иванова.

Присъстващите ученици, учители, родители, гости се насладиха и на изложбата с наградените рисунки.