Медицински факт

Медицински факт

Публикувано от:

Тази седмица ни очаква супершоу. Със сигурност то ще изпълни тв каналите. В него ще участват цели 28 глави – коя по-голяма, коя по-малка. За лустро ще има една супер глава, разбира се – американската, и една полуглава на полудържава – украинската, за да обикаля с шапка да събира парсата. Там ще цъфне и българската глава, но нейното присъствие ще е без особено значение. Тя се е заковала в масовката. Може да й дадат да бие тъпана. Това го може. С други думи, ще станем живи свидетели на “историческа среща на НАТО” във Варшава.

Подгрявката върви отдавна. Близо година де що има евроатлантик, щом съзре микрофон и камера, се изпъчва да плаши света с Русия и да декларира “единство и решимост” на блока. Събитията напоследък обаче така се развиват, че всяват все повече смут в шоумените. Този факт ни най-малко не тревожи политическия им слух. Колкото по-зле върви работата, с толкова повече енергия се зареждат.

Когато англичаните отвориха вратата на изхода от ЕС, някои посочиха главния виновник в лицето на Русия и Путин. Помолен тогава да коментира “прозренията”, Сергей Лавров скромно отговори, че не е завършил медицина, за да коментира медицински случаи. Думите му може спокойно да се отнесат и към участниците във Варшавското шоу.

Както му приляга на фасона, с особена пламенност се отличи генсекът на пакта Йенс Столтенберг: “Срещата на НАТО във Варшава става във важен за нашата сигурност момент. Ние се сблъскахме с непредвидими опасности и сложни проблеми. Включително с Русия, която е готова да употреби сила за промяна на границите”. Той разсеяно подминава факта, че баш организацията, на която е турен да служи за глава, опря до руските граници. Увлечен във вихъра на шоуто, Столтенберг продължи: “НАТО не иска конфронтация с Русия, а партньорство. Студената война е вече в историята и трябва да остане там”. Ако допуснем, че има логика в изреченото, може да приемем, че с приближаването на военната структура на пакта към Русия се изразява стремеж за сближаване и партньорство с нея. А Студената война завинаги е в историята просто защото НАТО усилено се готви за горещ вариант.

Няма как да подминем и патоса, обхванал един ветеран на евроатлантическата кауза – бившия полски президент Лех Валенса. Той се събуди от пенсионерска дрямка, за да заяви: “На мястото на командира на американския ескадрен миноносец “Доналд Кук” по време на ученията на НАТО в Прибалтика аз бих стрелял по руските “Су-24”. Прегрял се е заслужилият пенсионер на демокрацията. Но бойният му вик много добре илюстрира какво се мъти в главите на натовската компания.

Интересно защо така ги развълнува Brexit. Обама, който преди референдума се отби в Лондон да агитира срещу напускането на ЕС, реагира много по-спокойно и каза, че няма нищо страшно, защото НАТО е цяло. Далеч от истината е Бараковото успокоително шушукане. “На безпрецедентните предизвикателства на юг и на изток” лидерите на ЕС смятат да реагират в сътрудничество с НАТО, заявиха те на последната си среща в Брюксел след британския референдум. Въпросното сътрудничество дори беше конкретно обсъдено с нарочно поканения за целта Столтенберг и навестилия по същото време белгийската столица Джон Кери. Уж двата стълба на евроатлантизма били независими един от друг. Нещо повече, на шоуто във Варшава за финал се подготвя изпълнение в дует във вид на съвместна декларация на НАТО и ЕС. Тук е мястото да си припомним, че навремето като условие за приемането им в ЕС всички страни от Източна Европа трябваше преди това да станат членове на Алианса. Ламята не можеше да позволи да не бъдат захранени със свежа кръв и двете глави.

Ако беше само британското “сбогом”, главите можеха и да преглътнат. Още повече, че то може да бъде замазано и островът да си остане част от континента. Но призивите за единство имат сериозни основания. Тези дни и върху втората глава се стовари гайле. Най-силният съюзник, без да пита, изненадващо реши да възстанови достлука с Русия. Всъщност преобръщането на Ердоган се е готвело старателно и продължително, но и двете глави на Брюксел са дремали или не са имали време да изслушат разузнаването си. Наред с това стана ясно, че Анкара е одобрила списъка на Москва с терористичните организации в Сирия, докато Вашингтон още не може да посочи кои банди са на ислямистите, кои на “умерената опозиция”. Вчера за капак външният министър Чавушоглу обяви, че Турция може да позволи на Русия да използва базата в Инджирлик. Това ако не е наглост и предателство! Пасионарията на цветните революции Виктория Нуланд най-красноречиво изрази общото огорчение: “Като партньор по НАТО Ердоган ни разочарова. Надяваме се, че извиненията му за сваления руски самолет ще се окажат недействителни. Иначе САЩ ще трябва да променят отношенията си с Турция”.

Ясно е: единството е в опасност. Много глави ще мислят как да го спасяват. Но дали ще има ефект? Мозъкът на човек не се вижда, но липсата му веднага личи. Медицински факт.

Автор: Светлана Михова, в. “Дума”