Медии съобщават за рекордно търсене на руско оръжие след военната кампания в Сирия

След началото на руската военновъздушна операция в Сирия интересът от чужди държави към руското оръжие рязко е нараснал, пише „Комерсант“, цитиран от „Руски дневник“.

По данни на изданието Русия е похарчила за кампанията около 30 млрд. рубли ($442 млн. по курс към 28 март 2016 г. – бел. ред), но е възможно да изкара от нея много повече.

Ежедневникът отбелязва, че Москва се надява на сериозни икономически дивиденти, свързани основно със значително повишение на търсенето на оръжие и техника, използвани в Сирия от страна на външни клиенти и руското министерство на отбраната. Според експерти сумата на потенциалните договори за износ през идните години може да достигне $6-7 млрд.

В първите етапи на операцията руските военно-космически сили разчитаха основно на проверена техника като модернизираните бомбардировачи Су-24М и щурмовиците Су-25СМ, но скоро в действията се включиха и бомбардировачи Су-34, изтребители Су-30СМ, а накрая и най-новият Су-35С.

В „Хмеймим“ бяха изпратени и различни хеликоптери, а самата авиобази бе обградена плътно от зенитни ракетно-пушечни комплекси „Панцир-С1“, както и ПРО системи „Бук-М2“ и С-400 „Триумф“.

За нанасяне на удари по цели се използваха съвременните КАБ-500С, както и крилати ракети Х-101 и Х-555. Ударите с ракети „Калибър-НК“ от акваторията на Средиземно и Каспийско море също показаха новите възможности на руското оръжие.

error: Съдържанието ни е авторско!