Медии: Санкциите срещу руската делегация в ПАСЕ може да бъдат удължени

Делегацията на Русия в ПАСЕ отново може да бъде подложена на санкции. Инициативата вероятно ще подкрепят депутатите от пет страни, съобщи в сряда в. „Известия“, позовавайки се на източници в секретариата на асамблеята, предаде РИА Новости.

„Възобновяването на санкциите срещу делегацията на Русия на сесията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която ще се проведе от 25 до 29 януари в Страсбург, може да бъде подкрепено от депутатите от Швеция, Литва, Естония, Полша и Великобритания“, отбелязва изданието.

Според информация на в. „Известия“, позоваваща се на изявление на руската делегация, в случай на развитие на подобен сценарий, Русия ще прекрати плащането на вноската си в Съвета на Европа, както по-рано заяви ръководителят на делегацията Сергей Наришкин.

„Ако санкциите бъдат удължени, то ние няма да платим годишната вноска, която трябва да платим през тази година. Е, добре – ще спестим. И какъв е смисълът да финансираме организация, в чиято дейност не участваме?“, цитира изданието думите на първия зам.-представител на комитета по международните въпроси на Съвета на федерацията Владимир Джабаров.

По-рано председателят на Държавната дума Сергей Наришкин, коментирайки възможното решение на ПАСЕ за пълномощията на Русия през 2016 г., заяви, че Москва не храни илюзии по този повод, но лишаването от пълномощия е неприемливо.

В края на януари 2015 г. заради ситуацията в Украйна ПАСЕ прие резолюция, в която лиши руската делегация от правото на глас, на участие в работата на уставните органи и в мониторинга на изборите. В отговор на това руската делегация напусна асамблеята до края на 2015 г.