Медии: Руските танкове ще бъдат оборудвани с „черни кутии“

Руските танкове „Армата“, „Курганец“ и „Бумеранг“ ще бъдат снабдени с „черни кутии“, които ще регистрират случващото се в бронираната машина в случай, че бъде унищожена,  пише „Известия“в понеделник (26 септември).

Комплексът ППО-25, разработен и произвеждан от компанията „Електромашина“ в град Нижний Тагил ще може мигновено да регистрира запалвания в машината, мястото и причината за огъня, след което самостоятелно да регулира посоката и количеството противопожарна пяна в зависимост от силите на пожара. „Системата вече е преминала предварителните изпитания и е потвърдила характериститеките си. В момента тя се изпитва в състава на военната техника“, заяви началникът на пожарогасителния отдел към „Електромашина“ Иля Маркин. „Една от най-важните особености на ППО-25 е, че данните за провежданото гасене ще се съхраняват, което ще позволи установяването на времето, мястото и причините за възникването на пожара“, добави той.

Всяка машина ППО-25 ще има собствена система за захранване, която ще ѝ позволи да работи независимо от акумулаторите на танка.