Медии: „Ростех“ ще разработва едно от най-големите находища на злато Сухой Лог

Руската държавна корпорация „Ростех“ се върна към идеята за разработване на едно от най-големите в света находища на златна руда Сухой Лог в Иркутска област и представи съответните предложения в правителството на РФ. Това съобщиха за в. „Коммерсант“ източници, запознати с плановете на корпорацията.

Наред с развитието на находището ще бъдат построени железопътна линия и автомобилни пътища, ще бъде проведена реконструкция на летището и пристанището.

За електроснабдяването на проекта „Ростех“ планира строителството на електростанция, която ще работи с газ от находищата в Бодайбински район.

Източник, приближен до компанията, потвърди интереса към Сухой Лог.

По неговите думи, „участието на държавната корпорация в развитието на стратегически важното находище ще позволи съблюдаването на държавните интереси“, затова проектът се планира да бъде реализиран „с подкрепата на бюджетите на местно ниво и с използването на механизмите на държавно-частното партньорство“.

Министърът на природните ресурси и екологията на Русия Сергей Донской вчера заяви, че търгът за Сухой Лог може да бъде обявен в края на 2015 г., и да бъде проведен в началото на 2016 г. Министърът уточни, че губернаторът на Иркутска област Сергей Ерощенко е помолил руския президент Владимир Путин да бъде ускорено развитието на находището.

Сухой Лог е едно от най-големите неразработени находища на злато в Евразия. То е включено в списъка със стратегически находища.

Годишният добив на злато в Сухой Лог достига до 60 тона.

„Ростех“ е руска държавна корпорация, създадена за съдействие  при разработката, производството и износа на високотехнологична промишлена продукция. В състава на корпорацията влизат над 700 организации, обединени в 9 холдинга от отбранително-промишления комплекс и 5 – от гражданските отрасли на промишлеността.