Медии: Москва е поискала от САЩ да напуснат въздушното пространство на Сирия

Основната задача на задействането на ВВС на Русия в Сирия е борбата срещу тероризма и подкрепа в тази насока на легитимните власти на страната. Това съобщи пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков след като Съветът на федерацията на РФ единодушно даде одобрението си на искането на президента за използване на руската армия в Сирия в отговор на молбата на Дамаск към Русия за оказване на военна помощ.

„Основната задача – това е борбата срещу тероризма и подкрепата на легитимната власт в Сирия в борбата срещу тероризма и екстремизма“, заяви Песков, отговаряйки на въпрос, може ли Русия да гарантира, че ВВС на РФ ще нанася удари само по позициите на „Ислямска държава“.

Песков отбеляза още, че Русия ще бъде единствената държава, която ще участва в операциите срещу ИД в Сирия на законна основа.

„Русия на практика ще бъде единствената страна, която ще осъществява тази операция на легитимна основа по молба на легитимните власти в Сирия“, подчерта Песков.

Основание за провеждането на такива операции и нанасяне на удари може да бъде само или решение на Съвета за сигурност на ООН, или искане на правителството на една или друга страна. Багдад по-рано е отправял съответното искане в адрес на международната коалиция.

За искането на Дамаск към Русия съобщи в сряда ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Иванов. Той подчерта също, че именно в това се състоят принципните различия в позициите на РФ и западните й партньори. „Те не спазват международното право, а ние го спазваме“.

Прессекретарят на руския президент отказа да отговори на въпроса, кога ще бъде проведена операцията в Сирия. „Това е стратегическа информация“, каза той.

Отговаряйки на въпрос на журналисти, Песков подчерта, че става дума единствено за борба срещу тероризма. „Става дума за борба срещу тероризма. Задачата на операцията е борба срещу тероризма и подкрепа на Сирия в борбата срещу тероризма и екстремизма“, заяви той в отговор на въпрос, възможни ли са удари по групите от сирийската опозиция.

Някои западни медии съобщиха, че Москва е поискала от САЩ незабавно да напусне въздушното пространство на Сирия.

„Високопоставен представител на властите в САЩ съобщи пред кореспондента Джен Грифин информацията, че руските власти са поискали от САЩ незабавно да изведат военните си самолети от Сирия“, се казва в съобщение на телевизията в Twitter.

По-рано от руското министерство на отбраната съобщиха, че информационният център в Багдад координира нанасянето на авиационни удари по (забранената в Русия) групировка ИД в Сирия и предава информация на представителите на САЩ. От ведомството уточниха, че данните за началото на въздушната операция с привличането на войски на РФ ще бъдат представени на информационния център и американските партньори.

Вече е известно, че в информационния център Русия ще представлява офицер от Генералния щаб със звание генерал. Руските военни разчитат на това да получат достъп до всички ресурси, с които разполага информационният център за координиране на ударите, в това число и спътникови снимки, данни от дронове-разузнавачи и радиопрехващания.

ВВС на Русия могат да започнат да нанасят удари по позициите на групировката „Ислямска държава“ (ИД), веднага след като детайлите на операцията бъдат координирани със САЩ, счита бившият ръководител на международно-договорното управление към Министерството на отбраната на РФ генерал-лейтенант Евгений Бужински.

„Смятам, че Путин се е договорил с Обама за нещо, а сега върви отработването на тези детайли по линия на министерствата на отбраната и Лавров с Кери. За договарянето ще е необходимо известно време – седмица-месец. След като се договорят за координиране на действията, нашите самолети, които вече са прехвърлени там, и възможно е, да бъдат прехвърлени, ще започнат въздушните удари по позициите на ИД“, каза той.