Медии: Индийци със Су-30 разгромиха британските „Тайфун“-и

Представители на Военновъздушните сили на Индия заявиха, че направо са разгромили своите колеги от Великобритания по време на съвместните учения Indradanush („Дъга“) в небето над Британия, когато са били проведени тренировъчни боеве между индийски самолети Су-30МКИ и британски Eurofighter Typhoon, пише The Independent, предаде „Руски дневник“.

Индийската страна твърди, че нейните ВВС са удържали зашеметяваща победа с 12:0, а нейните пилоти са победили не само в сраженията един на един с британските изтребители четвърто поколение “Тайфун“, но и в боевете при числено превъзходство 1:2 за „противника“.

Британските военни реагираха много болезнено на твърденията на индийските си колеги и заявиха, че това е перчене, предназначено за вътрешно ползване.

„Резултатите в стила на крикета изглеждат впечатляващи, но към такива изказвания трябва да се подхожда критично, защото те не отразяват целия боен потенциал на изтребителите“, казва пред The Independent шефът на лондонското бюро на списание „Aviation Week“ Тони Озбърн.

Друг източник на вестника от средите на ВВС на Британия добавя, че британските пилоти се сражавали с половината си възможности и не са използвали по-напредналите си оръжейни системи.

В същото време Озбърн посочва, че Су-30МКИ е бил един от самолетите, чийто възможности са били взети предвид при разработката на „Тайфун“-а и в „правилни ръце“ изтребителят може да бъде сериозна заплаха.

В средата на седмицата медиите съобщиха, че индийски изтребител Су-30МКИ руско производство (Flanker по натовска класификация) е показал по-добра маневреност в близък бой от британския Typhoon.