Медведев: Сухопътна операция в Сирия с участието на сили на други страни ще доведе до перманентна война

Сухопътна операция в Сирия с участието на други страни ще доведе не до разрешаването на конфликта, а до задълбочаването му. Такова мнение изказа руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за немското списание „Handelsblatt”, предаде ТАСС.

„Оценяваме отрицателно готовността на други страни да започнат сухопътна антитерористична операция в Сирия, защото всяка подобна операция, като правило, ще превърне войната в перманентна“, заяви руският премиер.

Той призова САЩ и страните от арабския свят да преценят дали искат перманентна война.

„Американците и нашите арабски партньори трябва да помислят сериозно за това: искат ли перманентна война? Наистина ли мислят, че ще спечелят такава война толкова бързо. Там не се случва така, особено в арабския свят. Там всички се сражават срещу всички”, заяви още той.

„Всички участници в конфликта трябва да бъдат заставени да седнат на масата за преговори, вместо да разпалят нова световна война“, подчерта Медведев.

Руският премиер обвини САЩ, Саудитска Арабия и редица европейски страни в дестабилизиране на обстановката в Сирия. Различните оценки по отношение на едни или други лидери не са основание за подобни действия, заяви Медведев.

„Може Башар Асад да не е идеал за демокрацията, но трябваше да се постигне това там да се проведат избори, а не да се разгръща такава кампания“, каза той. „В резултат на това пострадаха всички“, убеден е премиерът на РФ.

„Случилото се в Сирия е нагледен урок за това колко е лесно да се създаде проблем и колко е трудно после той да бъде разрешен“, счита Медведев. „В някакъв момент на нашите колеги им се стори, че господин Асад се държи лошо (ако изобщо подобни термини са уместни за външната политика)“, отбеляза той. „Ще кажа направо за кого говоря: имам предвид нашите партньори в Съединените американски щати, някои наши европейски партньори и част от арабския свят, включително Саудитска Арабия, например“, уточни руският премиер.

В Сирия има руски военни съветници, но ВС на РФ няма да участват в сухопътна операция в тази страна, заяви още Медведев. Той подчерта, че операцията на ВКС на Русия „не носи неограничен характер“. „Операцията, естествено, ще бъде временна. Тя носи преди всичко локален характер с използване на самолети и в някои случаи – на ракети“, поясни той.

Медведев припомни, че „Русия участва в сирийския конфликт за осигуряването на собствените си национални интереси“. Той поясни, че става дума за борба с религиозните екстремисти.

error: Съдържанието ни е авторско!