Медведев: РФ е готова да възобнови диалога с ЕС и САЩ, но те трябва да направят първата стъпка

Медведев: РФ е готова да възобнови диалога с ЕС и САЩ, но те трябва да направят първата стъпка

Публикувано от:

Решението на страните от Запада да замразят отношенията си с Русия беше безсмислено, заяви министър-председателят на РФ Дмитрий Медведев в интервю за Euronews, съобщи ТАСС, цитиран от “Руски дневник”.

„Ако трябва да рестартираме отношенията си, то това трябва да стане на принципно нова основа – равноправна, справедлива и спокойна“, подчерта Медведев.

Руският министър-председател подчерта в интервюто си пред „Евронюз“, че „да прекратиш сътрудничество в условия на усложнена международна ситуация, там, където ние всички се нуждаем един от друг, е наистина доста безсмислено“. Медведев напомни, че практиката показва как след подобен разрив се налага да се направи крачка назад.

„Веднага щом се случи нещо на световната сцена, в което има участие и Русия, Северноатлантическият алианс започва да надува бузи и да говори: ние прекратяваме общуването с вас, преустановяваме отношенията си“ – каза Медведев. „Минава известно време и на нас започват да ни шепнат на ухото : ние всъщност искаме да размразим, дайте по тази тема да започнем да си сътрудничим, по тази… – добави той.  – Това се отнася и за отношенията със САЩ, и за ЕС“.

„Ние сме готови за възстановяване на отношенията, ние искаме добри и дългосрочни отношения и със САЩ, и с Европейския съюз“, заяви руският министър-председател.

„Всичко това не е в наш интерес – да продължаваме това напрежение, но ако първо са ни казали, че не искат да общуват с нас, то разбира се, първите крачки по възстановяване на отношенията са длъжни да направят тези, които са ги прекъснали – подчерта Медведев. – Ние сме готови да обсъждаме всякакви въпроси“.