Медведев: Руската икономика влезе в стадий на растеж

Икономиката на Русия навлезе в стадий на растеж. Това съобщи в понеделник (17 април) руският премиер Дмитрий Медведев на среща с президента Владимир Путин преди отчета пред Държавната дума в сряда, съобщи finmarket.ru, цитиран от Руски дневник.

„Като цяло ситуацията в икономиката действително се промени през последната година. Икономиката ни влезе в стадий на растеж, наблюдавахме това в края на миналата година и го  наблюдаваме и в началото на тази. По-специално, в края на миналата година ръстът на промишленото производство бе 1,3%“, каза Медведев.

Според него и инфлацията е достигнала ниски граници. „За миналата година на годишна база тя е около 5%, което е безпрецедентно за цялата съвременна история на Руската федерация“, подчерта премиерът.

Медведев каза още, че през 2016 г. почти 2/3 или 64% от доходите на Русия са били от източници, различни от петрола.

Дефицитът и държавният дълг също са на приемливи нива, отбеляза той. Безработицата е в контролирани рамки, като през 2017 г. се очаква тя да бъде 5% спрямо 5,5% през 2016 година.

Путин на свой ред призова Медведев да бъдат създадени допълнителни мерки за привличане на инвестиции в руската икономика, съобщи на сайта си управляващата партия „Единна Русия“. Според президента в момента са налице благоприятни условия за внос на високи технологии.

„Днес са налице благоприятни условия за високотехнологичен внос: имам предвид укрепването на националната валута. Това е фундаментален фактор, който във връзка с плаващия курс ту се подобрява, ту става по-привлекателен, но в тези условия може би би било справедливо да се помисли за допълнителни мерки за подкрепа на инвестициите в руската икономика“, заяви Путин.