Медведев: Русия ще преодолее кризата с пазарни средства

Русия разполага с необходимите средства, за да преодолее най-тежката валутна криза през последните 15 години, без да нарушава принципите на пазарната икономика, заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от АФП.

На извънредна среща с министрите от икономическия сектор и със собственици на големи експортни предприятия той отхвърли всякаква „прекалено стриктна регулация“ на пазара, която според него „няма да доведе до нищо хубаво“. „Русия разполага с необходимите валутни ресурси, за да постигне икономическите си цели. Тя също така има необходимите пазарни инструменти, за да гарантира съответното търсене“, обясни Медведев. „Нашите бъдещи действия трябва да се основават на пазарни механизми“, изтъкна той.

Медведев отново повтори, че рублата е „подценена“, настоящият курс не отразява „обективна картина“ и е „отвъд границите на зоната на търпимост за нашата икономика“. „В наш интерес е да възстановим реда възможно най-бързо на валутния пазар. Никой – нито гражданите, нито банките, нито реалният сектор – няма нужда от подобна нестабилност“, допълни руският премиер.